In 2013 stelde ze, met het oog op het Couperus-herdenkingsjaar, een literair Couperus-kookboek samen dat niet alleen de favoriete maaltijden van Couperus' romanfiguren bevat, maar ook die van Couperus zelf. Als we afgaan op Buschmans bevindingen dan is het niemand minder dan Couperus die het eten van de rijsttafel tot kunst heeft verheven.
Dat Indisch eten niet alleen een lifestyle is maar tevens kan fungeren als lifesaver, toont Esther Captain aan in haar artikel over het verzamelen van recepten als manier van overleven tijdens de Japanse bezetting. Uit een collectie van meer dan duizend bereidingsvoorschriften, die Captain in 2006 in handen kreeg, stelde zij, samen met Cathelijne van den Bercken en Elwin Swinkels, een historisch kookboek samen dat antwoord geeft op de vraag waarom kampgevangenen recepten bijeenbrachten. Het verzamelen en overschrijven van bereidingsvoorschriften hielp de gevangen om het knagende gevoel van honger te verlichten. Uit de kampdagboeken en kampkookboeken blijkt ook dat het vergaren van recepten niet alleen geestelijk voedsel was, maar ook een zoete kwelling van nostalgisch verlangen naar vroeger.
In de Indische pers verschenen heel wat cartoons die gaan over eten en drinken. Wat zeggen ze over de Indische gemeenschap en over het leven in Nederlands-Indië en in postkoloniaal Nederland? Deze vraag staat centraal in de bijdrage van Paulien Schuurmans. De cartoonisten waren meer dan kroniekschrijvers, want ze leverden met hun tekeningen ook kritiek op de Indische maatschappij.
Edy Seriese toont ons de keuken van het IWI waar smakelijke Kètèngans (losse publicaties van Jan Boon, die - zoals u vast wel weet - schreef onder de pseudoniemen Tjalie Robinson en Vincent Mahieu) ingrediënten vormen van een nog te bereiden integrale uitgave van Tjalie Robinsons werk. Op zoek naar eten in het werk van Jan Boon, biedt Edy, gewend als ze is door haar Werkgroep Tjalie Robinson bij het IWI met ‘door-maar-door lijstjes’ maken, ons het levensmenu van Boon met ‘op 3: lezen; op 2 (met stip): Eten; en op 1: LEVEN.’
Over eten en drinken valt dus veel te vertellen. Het stilt niet alleen honger, maar ook het verlangen naar vroegere en/of betere tijden. En het gaat gepaard met allerlei etiquette waarbij het ene gerecht wél getjampoerd moet worden en het ander juist níet, of waarbij de ingrediënten heel precies afgemeten worden met katties of juist kira-kira. Bovendien is er ook altijd een sociale component: welstand en rijkdom of armoede en ontbering spelen ook een belangrijke rol. We hopen dat u geniet van dit themanummer, zoals van een goed samengestelde rijsttafel waarin alle smaken tot hun recht komen. Van zoete wraak naar bitter verlangen en van milde observaties naar scherpe kritiek.