[Nummer 4]
Redactioneel
Het zal u niet ontgaan zijn, dat deze aflevering verschijnt met grote vertraging. Dit heeft alles te maken met de persoonlijke omstandigheden van een der redacteuren. Gelukkig hebben die zich nu in positieve zin gewijzigd. Het zal u evenmin ontgaan, dat deze aflevering minder omvangrijk is dan u gewend bent. Daar staat echter tegenover, dat u in de komende jaargang twee dubbele afleveringen tegemoet kunt zien.
Het maartnummer is geheel gewijd aan het symposium over de Indische pers en de literatuur, dat we in 2011 organiseerden ter gelegenheid van het verschijnen van Realisten en reactionairen, Een geschiedenis van de Indisch-Nederlandse pers 1905-1942, de monumentale studie van Gerard Termorshuizen. Van deze aflevering zal ook een afzonderlijke uitgave in boekvorm verschijnen, bedoeld als een huldebundel voor ons zo actieve ex-redactielid, dat nu deel uitmaakt van de redactieraad.
Het eveneens omvangrijke juninummer zal de bijdragen bevatten van het symposium van 2012, waarbij leven en werk van Hella S. Haasse het onderwerp vormde. Tijdens deze door velen bezochte bijeenkomst op Bronbeek werd tevens de uitslag bekend gemaakt van de Indische Letteren Scriptieprijs. Deze werd toegekend aan Ida Huussen voor haar scriptie De reis naar Insulinde. Veranderingen in de reisomstandigheden naar Indië in reisverhalen (1800-1900), waarmee ze in september 2012 aan de Leidse universiteit de titel Master of Arts behaalde. We zijn de jury, bestaande uit de redactieraadsleden Bert Paasman (voorzitter), Reggie Baay, Liesbeth Dolk en Gerard Termorshuizen zeer erkentelijk voor het werk dat zij voor de beoordeling van de ingezonden scripties hebben verricht. Veel dank ook aan Marian en Rolf Fillié voor de organisatie van het symposium, en aan Adrienne Zuiderweg en Jan Koehoorn voor hun intensieve begeleiding en ondersteuning, vooral op de dag zelf.
In dit nummer treft u allereerst een artikel aan over de wederwaardigheden van de kleurrijke Jack Razoux Kühr (1882-1958), geschreven door Gerard Termorhuizen. Vervolgens belicht Marjorie van Putten de ontvangst van de eerste generatie Indo-