Commentaar
Zienswijzen
Toen Saddam Hussein alle twaalf voorwaarden van de VN-resolutie had moeten aanvaarden roemden zijn kranten dagen achtereen de schitterende overwinning van de Iraakse legers, en de bladen van Jordanië volgden hun voorbeeld. Het gaf de indruk dat zij buiten zinnen waren. Wij kennen het principe van de morele overwinning, wanneer ons zwakke ploegje met niet meer dan 2-0 wordt verslagen; maar moreel is nog geen schitterend.
Op het eerste gehoor gingen die kranten alle bekende perken te buiten; bij nadere overweging klonk hun geluid vertrouwd. Wij zijn eraan gewend dat de mensen kiezen voor de ene of de tegenovergestelde visie op een situatie, niet dat zij de woorden die zij gebruiken laten aansluiten op zoveel mogelijk van de gegevens. Er zou weinig terechtkomen van gesprekken over de politiek als iedere aanhanger zich op de hoogte moest stellen van de verwikkelingen in het ANC of van de geschiedenis van Palestina sinds 1919; en de cijfers inzake het misbruik van de sociale voorzieningen ter beschikking moest hebben, of weten hoeveel zwart geld er verdiend wordt.
Het zou te ingewikkeld worden. Wij kiezen partij om bij sommige mensen te horen en tegen de anderen af te steken, met als bijkomstige motieven de sympathie of tenminste de antipathie die bepaalde politici wekken op de televisie, en onze behoefte om af en toe iets origineels te zeggen.
Zo bepalen wij onze waarheid, niet altijd onwrikbaar genoeg om ervoor te willen sterven, maar altijd hard genoeg om ons mee op te winden in de conversatie. En niet alleen het gesprek over openbare zaken heeft te weinig tijd voor afweging van de gegevens, het huiselijk verkeer werkt op dezelfde manier.
Ik heb duidelijk met je afgesproken dat we het zo zouden doen, zeggen wij, en jij vond ook dat het morgen zou kunnen. Die afspraak heb ik niet opgemerkt, antwoorden wij, en ik weet al weken dat ik morgen iets anders heb. - Waarom krijgen wij telkens zulke misverstanden? - Ik zou het niet telkens noemen. Een enkele keer. - Nee bijna altijd als ik iets regel.
In al zulke gevallen ontbreken de gegevens of ze worden genegeerd, en geleidelijk vergaat de illusie dat wij door discussie tot een gedeelde waarheid kunnen komen. Aangezien wij elkaar niet kunnen overtuigen, en niet door elkaar overtuigd wensen te worden, moeten wij afleren om alles uit te praten, en aanvaarden dat wij de wereld verschillend zien.
Vandaar dat de ongeloofwaardigheid van Saddam's kranten ons bekend voorkwam niet alleen uit de oorlogsberichtgeving, ook uit de intieme gedachtenwisseling.
J.J.P.