Zoals de mens, en andere fragmenten
Karel van het Reve
Zoals de mens in een praktische situatie uit een aantal mogelijke reacties een reactie kiest - ‘kiest’ is eigenlijk niet het juiste woord, hij overweegt of overziet of noemt de alternatieven zelden - zo is hij ook geneigd om op een bepaalde vraag in ieder geval een antwoord te geven en met dat antwoord tevreden te zijn. Zo verklaar ik de tevredenheid met de meest onzinnige antwoorden, bijvoorbeeld dat Lewis Carroll zulke rare logische grapjes uithaalde omdat hij linkshandig was (The annotated Alice, p. 182-3).
Misschien gaat het ‘constante kapitaal’ van Marx terug op de fysiocraten? Zij meenden dat alleen de landbouw winst opleverde: ‘l'agriculture est la seule industrie qui donne un produit net en sus des frais de production’, zegt de door Nabokov (E.O.2, p. 57) geciteerde François Quesnay in zijn boek Physiocratie van 1768. Blijkbaar dachten de fysiocraten dat industrie niet meer kon opbrengen dan het gekost had. Bij Marx ‘mag’ die industrie, bij wijze van spreken, niet meer opbrengen.
Mijn onduidelijke twist met Popper, die overal in planten-, mensen- en dierenwereld trial and error elimination ziet, terwijl ik niet zozeer trial zie als wel reactie, die soms leidt tot vernietiging of tot onmogelijkheid om die reactie te herhalen, en soms blijkt voor herhaling vatbaar te zijn. Als dat laatste zo is dan wordt er ook herhaald, ad infinitum. De ‘trial’ is niet dat men probeert of iets ergens goed voor is, maar of het überhaupt mogelijk is dat bepaalde ding te doen, die reactie te herhalen. Blijkt dat mogelijk, dan gaat men door. De mug besluit op een bepaald moment te gaan zoemen. Dat blijkt te kunnen. Helpen doet het die mug niet in zijn strijd om het bestaan. Menige mug wordt doodgeslagen omdat zijn vijanden - de mens bijvoorbeeld - hem horen. Maar het is niet dodelijk voor de hele muggenstand, en daarom zoemt die mug door, hoewel dat zoemen volstrekt zinloos is.
(Zaak die hiermee samenhangt maar ik weet niet hoe: iedereen die in een auto rijdt leert bepaalde dingen: nergens tegen aan en nergens tegen op rijden bijvoorbeeld. Maar bepaalde andere dingen: in een rechte lijn rijden, constante snelheid houden - althans zo'n rechte weg en zo'n constante snelheid dat zijn medepassagier de correcties niet opmerkt - leren de meeste automobilisten nooit.)
Ieder organisme reageert, dat wil zeggen ‘kiest’ uit mogelijke reacties. Een steen heeft weinig keuze. Als hij niets onder zich heeft valt hij naar beneden. Is die keuze - hoe die tot stand komt weet ik niet, ik ben het als hij dat wil met Popper eens dat het een wild guess is, een onberedeneerde of verkeerd beredeneerde noodsprong - eenmaal gedaan is, dan gaat het er om of hij herhaald kan worden. Als dat zo is gaat het organisme door in analoge situaties zo te reageren - het ‘resultaat’, het ‘antwoord’ op de challenge of de vraag doet er maar in één opzicht toe: of de reactie kan worden herhaald.
Wat mij met Popper van mening doet verschillen is dit: hij heeft het steeds over ‘trial and error elimination’. Dat is de manier waarop, in het gunstigste geval, de exacte wetenschappen werken en de techniek. Maar het menselijk denken in het algemeen werkt zo niet. Een bewering, een denkbeeld kan zich tientallen, honderden, ja duizenden jaren handhaven zonder ooit aan ‘trial’ te worden onderworpen. Het criterium voor survival is niet ‘does it work’, ‘does it stand up to critical testing’, maar ‘can it exist’, ‘does it survive’. Dat geldt zowel voor mutaties in de dierenwereld als voor ideeën, theorieën en regels in de mensenwereld. De joodse spijswetten hebben het zo lang uitgehouden niet omdat ze ergens goed voor waren, omdat je van varkensvlees trachoom kan krijgen, maar omdat het mogelijk was ze zo lang in acht te nemen