moet meedeelen. Tien jaren lang heeft zij haar man verzwegen hoe Gertrud op een avond, toen allen uit waren en alleen Mevr. Borneman thuis was - Borneman zelf was op reis - thuisgebracht werd door een paar politieagenten. Zij wandelde naakt op straat rond en sprak alle heeren aan. Sinds dat oogenblik was het meisje stapelgek en het verbroken engagement was er de oorzaak van. Professor Borneman had het jonge mensch zelf de deur gewezen. - Toen heeft Mevrouw Borneman zich zelf beloofd haar andere kinderen geheel vrij te laten in hun ‘erotische gevoelens,’ om hen te behoeden voor het treurig lot dat Gertrud te beurt viel.
‘Het resultaat van mijn opvoeding is Karen, beste Kristen - dat van de jouwe is Gertrud. Ik weet niet of ik heel zondig ben als ik beweer, dat ik mij minder schuldig gevoel dan wanneer het omgekeerd was.’
Karen vertelt daarop haar vader hoe zij zich twee maal in haar leven aan den man, dien zij lief had, gegeven heeft. De eerste stierf na een gelukkig samenleven van twee jaar. Jaren daarna ontmoette zij toen Strandgaard. Professor Borneman is de wanhoop nabij toen Karen beweert ‘zich geen schuld bewust te zijn’ en ‘niet om vergiffenis te kunnen smeeken.’
‘Zelfs geen zonde bewust zijn, mijn arm verdwaald kind, hoe is dan redding mogelijk!’ roept Borneman bedroefd uit. En hij voegt er bij:
‘Alles zou ik je nog hebben te vergeven indien je eerlijk de gevolgen gedragen had en kinderen had. Liever tien onechte kinderen dan geen. Nu heb je het gebod van de natuur zelf ontgaan, het gebod van de natuur dat het gebod van God zelf is!’
Karen doet het leed dat zij haar vader zooveel verdriet berokkent. ‘We hebben elkaar nooit kwaad gewild - maar de wet des levens schijnt te willen dat niets nieuws het licht ziet zonder smart.’
Met deze woorden eindigt het drama.
Nu richt ik tot mijn lezers de vraag: Is dit treurspel onzedelijk?
Ik twijfel er niet aan of de meesten zullen met mij zeggen! Neen! Neen!
Toch oordeelde de censuur in Denemarken er anders over. Het stuk is onzedelijk en de opvoering werd verboden.
Het gevolg van dit verbod is zeker wel een heel ander dan de censuur verwachtte. - Plotseling weet het publiek nu wat de censuur onder een onzedelijk treurspel verstaat. - Een ieder strekt de handen er naar uit, een ieder wil weten en zelf oordeelen.
Het stuk wordt uitgeplozen en besproken - misschien veel veel meer dan wanneer men het op het tooneel had zien opvoeren. Het komt in handen van velen die er anders misschien het bestaan niet van vermoed zouden hebben. Het bewijs is er al. De eene oplage na de andere wordt in enkele dagen uitverkocht. De couranten staan er vol van. Iedereen wil er het zijne van zeggen. Iedereen wil de Courant aanvallen die dit stuk heeft durven afwijzen. De Courant die zooveel andere stukken laat passeeren! Drama's en comedie's uit het Fransch en Duitsch vertaald van derde en vierde rang. En Hjalmar Bergström's werk, dat ver boven dergelijke stukken verheven staat, wordt afgewezen!
De directeur van het Folketheater ging. in hooger beroep, hij teekende appèl aan bij het ministerie van Justitie, gaf de Courant gelijk - het stuk bleef verboden.
Maar het ernstigste gevolg zal de censuur zelf treffen. Het publiek dat leest en oordeelt zal, nu die Bergström's drama verbood, de censuur niet meer vertrouwen en misschien zal het gevolg wel zijn dat de Censuur wordt afgeschaft - wat dan ook hoog tijd is. Wat er voor in de plaats zal komen, zal de toekomst leeren. Misschien een ‘theater-raad’, waar hier en daar reeds over gesproken is. Hoe ook, de theater-censuur is onzinnig. Een stuk mag niet opgevoerd, maar een ieder mag het wel naar hartelust lezen en uitpluizen op zoek naar de zoogenaamde smerigheden en onzedelijkheid.
En waar zit per slot de onzedelijkheid van een stuk in? Mij dunkt daarin, dat wat op zichzelf te veroordeelen is, wordt voorgesteld als iets prettigs, of als iets dat navolging verdient. En dit is het geval niet in Bergström's jongste drama. De schrijver behandelt zijn stof zeer objectief, al schemert hier en daar zijn opinie wel eens door. En het probleem van de Vrije Liefde is niet nieuw - indien de censor meende iets nieuws te verbieden, toont hij zeer weinig op de hoogte te zijn van de Moderne Literatuur.
Het drama Karen Borneman is een soort toetssteen geworden voor wat de officieele Deensche wereld immoreel vindt, voor wat zedelijk en wat onzedelijk is.
Het is interessant te zien hoe bijna alle bladen van alle politieke richtingen de theater