Kunst en Wetenschap.
Muurschilderingen.
De decoratieve kunst stond vroeger zeer hoog. Zij is de oorspronkelijkste kunst, waar het penseel de kleurenmengeling moest aanbrengen; zij ging de primitieven vooraf.
Het eerst had men het oog op het versieren van de wanden, voornamelijk in de kerken.
Later kwamen de wandalen en een witlaag werd over het dikwerf, levendig coloriet heen gekwast.
Niets mocht in der puriteinen oog de aandacht afleíden; naakte wanden moesten stichten.
Gelukkig hebben die wandalen, of onnoozelen, in hun onwetendheid voor het nageslacht bewaard, wat anders reddeloos verloren zou zijn gegaan, hetzij door den tand des tijds, of wel door een doldriftig afkrabben van alle ongerechtigheden welke onze meesters op de kerkmuren hadden gepenseeld.
In vele kerken zijn tal van overwitte muurschilderingen gevonden of ontdekt; zij werden of worden blootgelegd, en er is thans zulk een overvloed, dat er zelfs speciale werken over verschijnen.
Zoo o.m. een prachtboek, dat de 75 Mark alleen waard is aan de vele reproducties van de Romaansche muurschilderingen der Rijnlanden. We hebben den degelijken tekst van Paul Clemen dan nog toe.
Het is eene uitgave, welke uitgaat van het Genootschap voor de Geschiedenis van het Rijnland, en vereert zijne bestuurders.
Wij ook hebben in ons land onze genootschappen, die eveneens op dit gebied werkzaam konden zijn.
In tal onzer oude kerken en krypten zijn muurschilderingen ontdekt en blootgelegd, maar in 't beeld der reproductie zijn zij nog niet gebracht, dan hier en daar sporadisch. En toch heeft dit oudste deel der schilderkunst zooveel waarde om gekend te worden. De bloeiperiode der decoratieve kunst valt samen met het versieren der gewijde gebouwen.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
Oud-Gemeente-archivaris.
Den Haag.