Kunst en Wetenschap.
Daï Nippon op den Boulevard des Capucines te Parijs.
Men moet in zijn magazijnen niet te lang blijven, maar men mag niet verzuimen er in te gaan, indien men werkelijk wat moois wil zien.
De Salons nooden tot zien en tot koopen, maar het zien moet vooraf gaan, en indien men goed gezien heeft dan koopt men nooit te duur.
Trouwens de Japansche kunst heeft een onwederstaanbare aantrekkingskracht. Het eenvoudigste voorwerp van weinige centen verschaft nog eenig kunstgenot. Kunst en kunstnijverheid, geïdealiseerd door smaak, en een oog voor het schoone, vindt men in alles terug, doch men mag niet vergeten bij het bezichtigen er van te denken aan het land en aan het volk dat het voortbracht; aan hun godsdienst en hun cultuur.
We behoeven daartoe als proef op de som slechts een blik te slaan op de Delftsch-aardewerk-kunst in hare pogingen om het Japansch en Chineesch te imiteeren.
Er blijkt dadelijk iets onvolkomens in. Waar de Delftsch-aardewerk-meesters zich zelf zijn in het oorspronkelijke goed, zien we hen falen, groote fouten maken in hun mededingen met Japan en China. Zij voelden wel hun eigen kunst; niet die dier landen, en nu mogen het alle bijzondere specimen zijn voor liefhebbers en collectionneurs, de ware Delftsche kunst vindt men dan, waar zij zich niet opschikt met buitenlandsche veeren.
Zoo ging het eveneens met China en Japan. Indien aldaar Hollandsch goed op bestelling geïmiteerd werd dan ontbrak er de oorspronkelijke frischheid aan, en slechts wij Hollanders konden de fouten door de imitateurs gemaakt vinden.
Een eigen-cachet; ziedaar de uitdrukking van ware kunst.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
Oud-Gemeente-archivaris.
Den Haag.