Kunst en Wetenschap.
Keramische Kunst.
Er is op dat gebied weer een mooi boek verschenen, waarin ons ‘Delftsch’ het leeuwendeel krijgt, en dat voornamelijk belangrijk is wijl het fraaie Oud-Delftsch, dat in de musea en in particuliere collecties in Engeland bewaard wordt, grootendeels, in fraaie reproductie, er in afgebeeld is.
Een blauw pulletje, - van dat echte mooie blauw, - is een schat in de boudoirs onzer jonge dames, en het lachend bezit van zoo'n voorwerp, verkrijgt nog grooter waarde, indien men door het merk der fabriek, aan de onderzijde aangebracht, op de hoogte komt van het tijdperk, waarin het vervaardigd werd.
Dat alles leert men in Knowles' Dutch pottery and porcelain.
Het is een lust om het prachtwerk, dat een nasla-boek is, te doorloopen. Het vult het werk van Havard aan. Havard geeft de reproducties der pracht-voor werpen welke zich in vele collecties van Frankrijk, België en Nederland bevinden. Nu voegen zich daarbij die uit Engeland. Weldra zullen we Duitschland en Oostenrijk krijgen, en dan kunnen we zien hoezeer die eenvoudige Delftsche plateelbakkers artiesten waren.
Voegen we nu bij deze twee standaardwerken de boekjes van Justice en van Graesse, dan worden we ook omtrent de merken volledig ingelicht.
Om het oud-Delftsch te keuren moet men oog hebben voor kleur, en kleurharmonie, terwijl ook buiten dat dikwerf de teekening een waar kunststuk is.
Men moet van ‘Oud-Delftsch’ niet te veel op eenmaal zien, en liefst nog tegen een donkeren achtergrond. Daarom deed de ouderwetsche porseleinkast zoo goed.
Jammer dat de prijzen zoo stijgen; voor duizend gulden koopt men niet veel. Zalig zijn in deze de gelukkige bezitters.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
Oud-Gemeente-archivaris.
Den Haag.