Kunst en Wetenschap.
De Mozart-fontein te Weenen.
Mozart's tooverfluit, eene der liefelijkste uitingen van des muziekdichters hand, heeft door de nieuwe kunstschepping van den Oostenrijkschen beeldhouwer Wollek een verjongd leven ontvangen, namelijk door den groep van Pamino en Tamina.
Er ligt iets treffends in in de zalige omarming der twee gelieven.
Waar Pamino de liefelijkste tonen aan zijn fluit ontlokt, houdt Tamina zijn borst omvat, geheel wegzinkend in het verrukkelijk genot van de melodie, die haar zinnen beroert.
We hebben de afbeelding voor ons, en de voortschrijdende beweging der beide slanke figuren is zoo juist voorgesteld, dat we onze verbeelding geen geweld behoeven aan te doen om te voelen, dat het minnend paar zich onbewust is van den gang door het water, maar alleen denkt aan de liefde en de muziek.
Wellicht zou men wenschen, dat de modelleur ter wille der aesthetiek bij Pamino eenigszins geweld had gedaan aan de anatomie, waar het nauw sluitende kleed, even als bij de oude harnassen, eenigen misstand te weeg brengt. Ik zeg dit geheel ter wille van de ‘zoekers’ naar iets lach-verwekkends; de geheele opvatting van den groep is te edel gedacht, dan dat het kunstgevoel er iets door kan lijden, maar door eene kleine onnauwkeurigheid in de modelleering van het physiek van Pamino had die steen des aanstoots vermeden kunnen worden.
Meent niet, dat we angstvallig kiesch en preutsch zijn; de nette papieren vijgenblaadjes in het Museum te Dresden zijn eenvoudig belachelijk, maar het reëele in de kunst bij een aangekleed beeld, moet niet tot spotternij aanleiding geven.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
Oud-Gemeente-archivaris.
Den Haag.