reeds kennis gegeven aan den boekhandel in een open brief, waarin hij o.a. zegt:
‘Sedert den tijd, dat ik, nu reeds 35 jaren geleden, het plan opvatte, een goedkoope serie van lectuur op allerlei gebied het licht te doen zien en daarbij de ‘Reclam's Universal-Bibliothek’ als voorbeeld nam, is bij mij steeds het verlangen blijven bestaan, nog eens een goedkoope uitgave te beproeven, die door verscheidenheid, degelijken inhoud en goedkoopen prijs het Nederl. publiek zeer welkom zal wezen. Was zijne uitgave onder den titel ‘Algemeene Bibliotheek’ waarvan tot 1876 honderd nommers verschenen, een poging daartoe, met mijn nieuwe serie onder den titel: ‘Leidsche herdrukken’, hoop ik mijn doel te bereiken: voor weinig geld een bibliotheek voor de huiskamer te kunnen samenstellen, die gretige koopers vinden zal.
In deeltjes van ± 4 vel druks zal, voor 10 cents per nummer, gegeven worden een serie lectuur van bekende schrijvers.
Het voornemen van den Heer Sythoff zal ongetwijfeld algemeene waardeering vinden, hetgeen moge blijken.
Een tweede uitgave betreft de: ‘Wereldbibliotheek’ onder leiding van L. Simons, uitgegeven door de ‘Maatschappij voor goede en goedkoope lectuur’ door G. Schreuders te Amsterdam. De bibliotheek wordt verdeeld in de volgende groepen:
I. | Letterkunde. (Romans, verhalen, novellen, schetsen, verzen, bloemlezingen, geschiedenis der letterkunde). |
II. | Boeken voor jongeren. (meestal geïllustreerd). |
III. | Dramatische bibliotheek. Kunst en kunstgeschiedenis. |
IV. | Land- en volkenkunde. Natuurkennis. |
V. | Geschiedenis. (Geschiedenis der enkele volken. Persoonlijke herinneringen. Biografiën). |
VI. | Sociologie. Zedeleer. Godsdienst. Opvoeding. |
De prijs is zeer laag gesteld, terwijl een groot aantal mannen en vrouwen, geleerden, letterkundigen van raad zullen dienen bij de uitgave en medewerken.
Om volkomen op de hoogte te komen, leze men de brochure ‘Een onderhoud met den Directeur-Redacteur door J.C. Waal.
Wie juicht niet van heeler harte beide uitgaven toe? Eere aan hen die het plan opperden en zullen uitvoeren! Plannen die in ons kleine land alleen dán kunnen slagen als allen - die daartoe in staat zijn - ze krachtdadig steunen.
Goede en goedkoope lectuur! Ja.. haar behoeven wij broodnoodig. ‘Goede.’
Wij gelooven allen onvoorwaardelijk aan den machtigen, vèrreikenden invloed van het woord, allereerst, van het gesproken. Wij weten immers uit ervaring hoe menig woord - voor jaren tot ons gezegd - voortleeft in onze ziel en nawerkt. 't Kan voor goed vergeten schijnen, totdat het opeens en gansch onverwacht weer in ons klinkt. In een woord door hen gezegd herleeft telkens voor ons menige doode en we kunnen dezen of genen niet ontmoeten of diens naam slechts hooren noemen of we herinneren ons een woord van dien persoon dat nu nog blij en gelukkig stemt of met verontwaardiging ons vervult. Menigeen daalde door den invloed, maar niet weinigen bleven staande of hernieuwden zich door het terugdenken aan een woord van ouders, leermeesters, vrienden.
Niemand zegge ‘'t is maar een woord!’ Wie zoo spreekt, raadpleegde nooit zichzelf, noch de waarneming van menschen om zich heen.
Bovendien: laten woorden schijnbaar spoor loos verdwijnen, wie bepaalt de daardoor ten goede of ten kwade gewekte indrukken die hun werking blijven verrichten?
's Sprekers verantwoordelijkheid - 't zij ten aanzien van een kind, hetzij ten aanzien van een volwassene - is groot.
Hoeveel méer invloed zal dan uitgaan van dat wat geschreven is! Daarom lezen wij een brief van eenigen inhoud of van eenige beteekenis nog eens aandachtig over alvorens dien te verzenden.
‘Welken indruk zal hij’ - aldus ingekleed ‘wekken?’ Alzoo plegen we ons af te vragen.
Hoeveel geschriften spreken nú nog tot ons, al liggen er jaren tusschen het tijdstip waarop wij ze lazen en het heden!
Wat denken wij voor onze geestelijke en zedelijke vorming niet aan boeken, in de jeugd en later gelezen? Wie zal aangeven wat er van uitging tot onze winst zoowel als tot onze schade?
Een goed boek is een goede weldaad; een slecht daarentegen werkt als vergif, zij het druppelsgewijze.
Gelukkig de kinderen wier ouders, gelukkig de leerlingen wier leermeesters bij de keuze van lectuur worden geraadpleegd!
Welk een vloek dat lezen, alles door elkaar, rijp en groen! Wie zal tellen de slachtoffers