Kunst en Wetenschap.
Vrede na strijd.
Vrede op aarde; in den mensch een welbehagen!
Het is er nog verre van daan.
We zien het in den moordenden krijg tusschen Russen en Japanners; we zagen het in den heldenstrijd tusschen Franschen en Duitschers.
Vrede komt na den strijd; in vrede rusten de duizenden en nog eens duizenden gevallenen die hun bloed stortten voor het idee vaderland, en die vrede vindt uitdrukking in de Engel-figuur welke op aanstichting van Keizer Wilhelm het soldatenkerkhof te Gravelotte siert, waar de dooden van den slag op 18 Augustus 1870 zijn begraven.
Drie meter hoog verrijst in brons, op Belgisch granieten voetstuk de Engel-figuur, waarvan het sympathieke gelaat hemelwaarts ziet, en geheel de houding rust teekent, en hooggestemde vrede ademt.
Het ruim nedervallende kleed doet geen geweld aan de vleugelen van de Engel-figuur, die met beide handen de bazuin omvat, welke in het jongste gericht zal klinken.
De lichtende stralenkrans, waardoor het hoofd is omvat, geeft des te meer de ernst te kennen, die op het gelaat is afgedrukt, en die de figuur tot een heiligenbeeld stempelt.
De beeldhouwer Ludwig Cauer van Kreuznach is de schepper van dit zinrijke grafmonument. Het is een der jongsten van de drie broeders, die allen in de kunst groot werden, en ieder op zich zelf, of in gezamenlijken arbeid, lauweren winnen.
De groep Keizer Karel IV in de Siegesallee mochten we reeds bewonderen, terwijl ook de Koninklijke Nationaal Galery te Berlijn werk van Ludwig Cauer bezit.