Uit den aard der zaak kan men in een Blad als dit een dergelijke uitgave slechts aankondigen, niet uitvoerig bespreken. In kleine afleveringen worden dingen van practischen aard besproken, als bv.:
De struikvorm of fruitteelt voor iedereen, door W. Kooimans Dzn. Boom- en Fruitkweek er te Bovenkarspel, Werkzaamheden in den Tuin door J.K. Budde en J.A. Kors, Hortulanus te Utrecht, Tuinbaas te Zeist, enz., enz. Mij dunkt dat de namen van zulke vak-menschen een voldoende waarborg zijn, dat men hier waar krijgt voor zijn geld, waar waarvan men praktisch nut zal hebben.
Ons Godsdienstonderwijs in verband met de opvoeding onzer kinderen, door Dr. L. Knappert, Hoogleeraar te Leiden. Uitgever L. Hansma, Assen.
De naam van dezen hoogleeraar en de toevoeging, dat dit geschriftje uitgaat van den Ned: Protestanten-bond, zijn voldoende om de richting waarin dit godsdienstonderwijs zich beweegt te kenschetsen. Blz. 12 zegt de auteur: Want ik vrees de macht van Rome en Dordt voor ons geestelijk leven in al zijn vertakkingen, voor onze vrijheid en voor onzen waarheidszin. Maar ik huiver bij de gedachte aan een telkens aangroeiend deel onzes volks, voor wie God een naam is uit een sprookje, het Evangelie van Jezus Christus een verborgenheid en die onmachtig zijn godsdienstig leven te verstaan en mede te leven: eene geestelijke verarming, eene zedelijke verwarring, en op den duur diepe daling...’
Prof. Knappert moge ‘huiveren’; met dat al is het juist de schuld van zulke vage praatjes als de zijne, óók in dit boekje, waanneer het jongere geslacht God een ‘sprookje’ noemt, en ondergaat in ‘geestelijke verarming’. Rome en Dordt, en een beslist geloof, als b.v. de theosofie, geven je iets voor je ziel, en voor je geestelijk leven. Maar wat geeft Prof. Knappert, en het godsdienstonderwijs van zijn richting? - Wat men zaait, dat moet men later maaien. Het is m.i. een naieve zelfveroordeeling van eigen schuld, wanneer de geschriften van den Ned. Prot. Bond thans komen belijden, dat zij ‘huiveren’ voor een ‘telkens aangroeiend deel onzes volks voor wie God een sprookje is.’
Isadora Duncan. De dans der toekomst, met een studie over danskunst door Felix Paul Augustin. Uitgevers Scheltens en Giltay, Amsterdam.
- De naam van Isadora Duncan is vermoedelijk aan ons allen voldoende bekend, en velen onzer hebben haar gracieuselijk-dansen met eigen oogen bewonderd. Een aardig portret van haar siert deze uitgave, die, op mooi papier en met flinken letter gedrukt, een lezenswaardig souvenir zal zijn voor die velen, die in Isadora's danskunst of in haar persoon behagen scheppen. -
Pro en Contra, betreffende Vraagstukken van Algemeen belang. Uitgever Hollandia-drukkerij te Baarn.
Deze aflevering behandelt het ‘Vegetarisme.’ De heer B. Sybrandy, arts te Warga, is er vóór. De heer Dr. J. Schrijver, arts voor Voedingsziekten te Amsterdam, is er tegen. Beide heeren behandelen de questie op een wetenschappelijke wijze. Toch zijn hunne argumenten grootendeels zeer goed te volgen door den leek. Ik voor mij ben nooit overtuigd geweest van het nut eener zuiver-vegetarische voeding; en de beschouwingen van dr: J. Schrijver komen mij zeer juist en afdoende voor, terwijl de gronden, die de heer B. Sybrandy aanvoert voor zijne meening, mij niet hebben kunnen overtuigen.
Pro en Contra stelt zich ten doel, over vraagstukken van algemeen belang, aan de voornaamste woordvoerders op elk gebied de gelegenheid te geven hun meening te uiten. Het zal dus een bij uitstek onpartijdig tijdschrift worden. De namen der medewerkers hebben meerendeels een goeden klank, zooals b.v. Jhr. Mr. W.F. Rochussen, prof. Mr. D. Simons, Dr. J.M. van 't Hoff e.a.
De Turksche Vrouw en de Harem, door prinses Hairié Ben Aiad. Uitgever W.B. Moransard, Amsterdam.
In dit geschriftje beschrijft een Turksche vrouw de zeden en gewoonten van den harem, die, wanneer alles wat ze vertelt waar is, zeker niet aanbevelenswaardig of goed te keuren zijn. - Een grooter boek zal, volgens de aankondiging, volgen op deze brochure. Het portret op den omslag is aantrekkelijk.
Zoölogische Bladen. Tijdschrift voor Dierkunde in haar geheelen omvang. Onder redactie van J. Hendrik van Balen. Uitgever P. Beitsma te Deventer.
De naam van den redacteur heeft een goeden klank. Zij, die in dierkunde belangstellen, zullen in dit tijdschrift (met afbeeldingen) zeker veel lezenswaardigs en onderhoudends vinden. -
De inrichting voor Kunst-fotographie van W.H. Idzerda, den Haag, Laan van Meerdervoort, 31.
In dit prettig uitziend boekje vernemen wij,