Kunst en Wetenschap.
Schildpad en paarlemoer.
Misschien wel omdat enkele Nederlanders hebben uitgemunt in het bewerken van schildpad en paarlemoer, heb ik mij altijd aangetrokken gevoeld tot voorwerpen van weelde, welke er van gemaakt zijn, of die er mede zijn versierd.
Ik herinner mij nog goed, dat het een halve eeuw geleden tot de liefhebberijen van rentenierende en geldbezittende heeren behoorde om in schildpad te werken, en er onder meer boekbanden voor bijbels van te maken.
Dochters, zusters en nichten, of wel goede kennisjes, werden er dan mede vereerd, en in een morgenbeurt, als de chique dames kerkwaarts togen, zag men menig heer den bijbel, in schildpad, van zijn dame onder den arm dragen. Ten minste indien niet de staatsiekoets de gelukkigen kerkwaarts reed.
Er zat poëzie in dat naar de kerk gaan, zooals alles uit den goeden ouden tijd in een waas van poëzie gehuld werd. Het reëele kwam nooit voor den dag, want de menschen waren in vorige eeuwen diplomaten bij uitnemendheid. De verborgen roerselen kwamen niet aan het oppervlak.
Doch we hebben het over schildpad en paarlemoer, en we zullen dus alle philosophie aan den kant zetten.
Of het waar is, dat in Plinius' tijd de schildpadden van zulk eene afmeting waren, dat hun rugplaat tot bedekking van een hutje kon dienen, durven we niet zeggen, maar het is onbetwijfelbaar, dat Carvilius Pollio reeds op het denkbeeld kwam, om er tafels van te maken, waardoor men van zelf later kwam tot incrustatie.
De kunstnijverheid in het bewerken van schildpad ging echter in latere eeuwen verloren, doch in de 16e, en vooral in de 17e eeuw, werd zij weder teruggevonden.
Het schildpad werd dan ingelegd met goud, en er werd van alles van gemaakt. Geheele kastjes werden er in bewerkt, zoodat Mazarin's inventaris waarin tal van dergelijke voorwerpen voorkwamen er door bespot werd: ‘Il n'y a rien de plus poli et de plus droit que les cabinets d'escaille tortue’.
Het paarlemoer is ook reeds vroeg in gebruik geweest. Nero's paleis was er mede versierd, en we behoeven waarlijk de voorwerpen niet te noemen, welke er van vervaardigd of er mede bewerkt werden; zelfs land-