Frans W. Saris
Het vierde vliegtuig
Op de hoogste verdieping van de Shell-toren achter het Centraal Station in Amsterdam, waar ecn ruimte huurt, kwam een collega naar me toe met een e-mailbericht waarvan hij koude rillingen kreeg. Ik zei dat het waarschijnlijk ging om een perverse computerfreak die op z'n vluchtsimulator niet tussen de Twin Towers door had kunnen manoeuvreren en nu bezig was z'n frustraties te verwerken door via internet te proberen de wereld de stuipen op het lijf te jagen. ‘Maar ik zal de radio aanzetten,’ zei ik terwijl ik in de lift stapte naar mijn auto. Op weg naar huis gaf de bbc een ooggetuigenverslag van het vliegtuig dat zich in de tweede toren boorde. Toen was het zeker dat het ook niet om een ongeluk ging. Daarop kwam het bericht van het derde vliegtuig op het Pentagon en het vierde dat verongelukte in Pennsylvania. Gelukkig hield het daarna op. Thuis kon ik het allemaal nog eens in de herhaling zien. Terwijl de Twin Towers instortten, moest ik denken aan H.B.G. Casimir die gezegd heeft dat onze beschaving nog niet zo ver is dat wij om kunnen gaan met de techniek die wij zelf hebben ontwikkeld.
Casimir deed zijn uitspraak in verband met kernenergie en kernwapens, en van het vierde vliegtuig werd gezegd dat het op weg was naar een kerncentrale in de buurt van Washington dc (later werd ook het Witte Huis als doelwit genoemd). Als de aanslag op een kerncentrale was gelukt, hadden we een tweede ‘Tsjernobyl’ gekregen in het dichtbevolkte noordoosten van de vs, een ramp waarvan de omvang veel groter was geweest dan die van het wtc. Uit het vierde vliegtuig hebben we nog gesprekken gehoord waaruit valt op te maken dat de kapers waarschijnlijk overmeesterd zijn door dappere passagiers; toch heeft ook dit vierde vliegtuig een effect dat verder reikt dan tot degenen die zijn omgekomen en hun nabestaanden.
Over de hele wereld, ook in ons land, haastten kerngeleerden zich naar de media en verklaarden dat de koepel die om hun kerncentrale is gebouwd, om radioactieve besmetting binnen de perken te