Medewerkers aan dit nummer
rené appel (1945) is als bijzonder hoogleraar Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar en publiceert over tweedetaalverwerving, tweetaligheid en een varia aan sociolinguïstische onderwerpen. Daarnaast is hij schrijver van misdaadromans.
maarten asscher (1957) is kunstambtenaar, jurist en auteur van verhalen, gedichten en recensies. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek Kijkdag.
greetje van den bergh studeerde vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds 1999 vice-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Daarvoor was zij onder meer Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie en hoofd van de Inspectie Hoger Onderwijs. Zij vervulde en vervult verder een aantal bestuurslidmaatschappen op het gebied van taal, letteren en onderwijs.
anneke brassinga (1948) vertaalt en schrijft. Publicaties zijn Hartsvanger (proza, 1993), Huisraad (poëzie, 1998), Hapschaar (proza, 1998). In 1997 verscheen haar vertaling van Melville's The Confidence-Man.
daan den hengst is hoogleraar Latijnse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij vertaler uit het Latijn. Hij houdt zich vooral bezig met historiografie. Met enkele collega's schrijft hij een commentarenreeks op de geschiedschrijver Ammianus Marcellinus. Hij is ook bezig aan een vertaling van deze auteur.
bram kempers (1953) is hoogleraar Sociologie van Kunst aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Afdeling Kunst- en cultuurwetenschappen. Hij promoveerde in 1987 op Kunst, macht en mecenaat. Het beroep schilder in de sociale verhoudingen, 1250-1600. Hij voerde de redactie over Openbaring en bedrog. De afbeelding als historische bron in de Lage Landen. Hij houdt zich de laatste jaren vooral bezig met de artistieke wereld rond de Renaissance-pausen en met actuele onderwerpen zoals kunstsponsoring, de kunstmarkt, reclame en grafische vormgeving.
marjan scharloo (1957) is sinds september 2001 directeur van het Teylers Museum in Haarlem. Daarvoor werkte zij twintig jaar bij het Koninklijk Penningkabinet in Leiden, waarvan de laatste negen jaar als directeur. Zij is specialist op het gebied van de (Nederlandse) penningkunst.
abram de swaan (1942) is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was van 1969 tot 1991 redacteur van De Gids. Zijn meest recente boek Woorden van de wereld is zojuist zowel in het Engels als in het Nederlands verschenen.
ruud tromp is als fysicus werkzaam bij ibm-Research in New York.