Medewerkers aan dit nummer
erica van boven (1952) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aan deze universiteit werkt zij sinds 1993 als universitair docent moderne Nederlandse letterkunde. Zij promoveerde in 1992 op het proefschrift Een hoofdstuk apart. ‘Vrouwenromans’ in de literaire kritiek 1898-1930, Amsterdam: Sara/Van Gennep. Zij publiceerde en gaf lezingen over diverse onderwerpen uit de twintigste-eeuwse Nederlandse letterkunde, met het accent op de relatie tussen literatuurgeschiedschrijving en gender.
margo brouns studeerde sociale wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte onder meer aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1993 promoveerde zij op een proefschrift over macht, werk en sekse. Momenteel is ze als universitair docent verbonden aan de Universiteit Groningen en als universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast voert ze nog een onderzoeksbureau. Ze publiceert op het terrein van gender en wetenschappen, bedrijfscultuur en technologie.
mineke van essen studeerde geschiedenis. Thans is zij hoogleraar genderstudie en hoofddocente historische pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op verandering en continuïteit in de verhoudingen tussen seksen binnen het onderwijs. Zij heeft over dit onderwerp veel gepubliceerd, onder andere Opvoeden met een dubbel doel (1990).
christien franken werkt als ud bij de opleiding Engels van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is gepromoveerd op het werk van A.S. Byatt en haar huidige onderzoek richt zich op hedendaagse Bildungsromans van Britse en Amerikaanse schrijfsters. Ze is de auteur van A.S. Byatt; Art, Authorship, Creativity (verschijnt binnenkort bij Macmillan en St. Martin's Press).
francisca de haan (1957) is historica. Ze publiceerde onder meer Gender and the Politics of Office Work, the Netherlands 1860-1940 (Amsterdam 1998) en met Annemieke van Drenth, The Rise of Caring Power. Elizabeth Fry and Josephine Butler in Britain and the Netherlands (Amsterdam 1999). Momenteel is ze als onderzoekster verbonden aan het neha, het Nederlands Economisch Historisch Archief
annemie halsema is postdoc aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en doet filosofisch onderzoek naar identiteit en lichamelijkheid. Zij promoveerde in 1998 op Dialectiek van de seksuele differentie. De filosofie van Luce Irigaray.
wiel kusters (1947) is dichter en essayist. Hij debuteerde in 1965 met gedichten in Contour. Recente publicaties: Zegelboom. Gedichten en notities 1975-1989 (1998); Versteende wouden. Mijnen en mijnwerkers in woord en beeld (1999, samen met Jos Perry); De onweerzitting (verhalen, 2000).
a.g. soeting (1927) is emeritus predikant van de Nederlandse Hervormde Kerk. In de jaren vijftig was hij, eerst als assistent, later als adjunct-secretaris van de afdeling Vertalingen, verbonden aan de Commissies voor de revisie van de Nieuwe Vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. Hij is thans bezig aan een studie ‘Auditieve elementen in de Openbaring van Johannes’.
monica soeting (1955) is redacteur van De Gids en werkt als recensent voor de Volkskrant.
peter van der veer (1953) is hoogleraar godsdienstwetenschappen, directeur van het onderzoekscentrum Godsdienst en Maatschappij en decaan van de Amsterdamse School voor Sociaal-Wetenschapelijk Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over nationalisme onder andere Religious Nationalism (Berkeley 1994) en met Hartmut Lehmann Nation and Religion (Princeton 1999). Volgend jaar komt zijn boek Imperial Encounters uit bij Princeton University Press. In het Nederlands publiceerde hij in 1996 Modern Orientalisme bij Meulenhoff.