Medewerkers aan dit nummer
huub beurskens (1950) was tot voor kort redacteur van De Gids. Recente prozapublicaties zijn Suikerpruimen gevolgd door Het lam (twee romans) en Zomer in Montalla (verhalen). Zijn poëzie tot 1998 werd verzameld onder de titel Bange natuur. Afgelopen najaar zijn tegelijkertijd twee dichtbundels verschenen: Een hemd in de wind (Meulenhoff) en Het korte pad (Herik).
hafid bouazza (1970) emigreerde in 1977 van Marokko naar het Zuid-Hollandse
Arkel. Hij debuteerde in 1995 met het korte verhaal De voeten van Abdullah. De bundel met dezelfde titel (1996) werd bekroond met de E. du Perronprijs. Diverse korte verhalen werden gepubliceerd in kranten en (literaire) tijdschriften en in 1998 verscheen een novelle Momo (Prometheus) en een toneelstuk Apollien (Prometheus). Sinds 1998 is hij redactielid van Optima.
kees bokweide (1957) is tandarts en kritisch lezer van Nederlandse literatuur. Van deze laatste gedrevenheid doet hij regelmatig verslag in De Gids.
hein groen is angliste en studeerde Vergelijkende literatuurwetenschap in Utrecht. Zij publiceert onder meer in De Groene Amsterdammer en schreef De ruimte van Virgina Woolf (1998).
ger groot doceert filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is medewerker voor filosofie en literatuur van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij vertaalde onder anderen Husserl, Derrida, Sartre, Duby en Schama en leverde bijdragen aan talrijke bundels en tijdschriften. In 1998 publiceerde hij Twee zielen, gesprekken met hedendaagse filosofen (SUN) en in 2000 De uitgelezen Sartre (Lannoo/Boom).
stefan hertmans (1951) was redacteur van De Gids. Hij publiceerde onder meer de dichtbundel Annunciaties, de roman Naar Merelbeke en de essaybundel Fuga's en pimpelmezen.
marek van der jagt (1967) werd als zoon van een Nederlandse vader en een Oostenrijkse moeder in Wenen geboren, alwaar hij nog steeds woont en werkt.
marc kregting (1965) publiceerde gedichten en proza in De gezel (1994), Kopstem/Stopnaald (1997) en Da Capo (1999). Hij schrijft regelmatig over poëzie in De Gids.
osip mandelstam (1891 Warschau - Vladivostok 1938) studeerde in Parijs, Heidelberg en St. Petersburg. Zijn eerste poëziebundel verscheen in 1913. Tijdens het communistisch regime werd hij verschillende malen gearresteerd; hij stierf in een gevangenkamp.
bart tromp doceert politieke wetenschappen aan de voormalige Rijksuniversiteit van Leiden (sinds het aantreden van een nieuwe voorlichtingsambtenaar omgedoopt in Universiteit Leiden) en is daarnaast bijzonder hoogleraar in de theorie en geschiedenis der internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij politiek columnist van Het Parool. Zijn laatste boek is de essaybundel Tegen het vergeten, (Nieuwegein, Aspekt, 1997).
dirk van weelden (1957) is redacteur van De Gids. Hij debuteerde in 1987 samen met Martin Bril. In 1992 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman Mobilhome. Andere titels van hem zijn Tegenwoordigheid van geest (1989), Oase (1994) en Orville (1997). Zij laatste boek, een essaybundel, is getiteld Van hier naar hier.
rein de wilde (1953) is wetenschaps- en techniekfilosoof en hoogleraar Wijsbegeerte aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht. In 1992 won hij een Erasmus studieprijs voor zijn proefschrift Discipline en Legende. In het najaar van 2000 verschijnt van hem De Voorspellers. Een kritische beschouwing over de toekomstindustrie (De Balie). Het hier gepubliceerde essay is geschreven in het kader van het project ‘Economie, Technologie en de Toekomst van de Arbeid’ (ETTA), een gezamenlijke onderneming van het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap (NFTW), de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de KNAW, en de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Het wordt in september gepubliceerd in een bundel onder redactie van drs. R.M. Weehuizen.
peter zeeman (1954) vertaalt Russische poëzie. Hij promoveerde in 1987 op de Russische dichter Osip Mandelstam. Dit jaar verscheen de door hem en Willem G. Weststeijn samengestelde bundel De Spiegel van de Russische Poëzie (Meulenhoff).