Els Broeksma
Hoeveel ikken heeft een ik?
Over O mores! van Huub Beurkens
‘Wil de echte Huub Beurskens nu opstaan?’ Iets van die strekking heeft menig recensent verzucht wanneer hij een roman of verhalenbundel van Huub Beurskens besprak. Dat komt natuurlijk omdat Beurskens' personages erg op hemzelf lijken, dus ligt het voor de hand zijn romans autobiografisch te willen duiden. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Daarvoor zijn de boeken van Beurskens te complex. Hij zal niet zo gauw een verhaal schrijven dat als een ouweltje op de tong van een koorknaapje smelt. Nee, in Beurskens' boeken tuimel je in een overvolle, duizelingwekkende wereld vol mensen en gebeurtenissen, die je ook al in eerder werk bent tegengekomen, een wereld waarin je overrompeld wordt door betenisvolle details die onderling een grote samenhang vertonen. Juist door die details, waaruit de grote betrokkenheid van Beurskens bij zijn onderwerpen blijkt, komen de verhalen tot leven. Uiteindelijk doet het er ook niet toe of iets autobiografisch is of niet, het gaat erom dat je als lezer geraakt wordt, emotioneel of rationeel, dat je hersens aan het werk worden gezet en dat is bij Beurskens het geval. Hij eist iets van zijn lezers. Hij verklaart zelden, hij toont en je moet als lezer zelf verbanden leggen. Je krijgt bij Beurskens dan ook zelden de kans om rustig door te lezen, regelmatig moet je even terugbladeren om de draad weer op te pakken. Het is heel gewoon dat een gebeurtenis of situatie die aan je verwachtingspatroon voldoet, een onverwachte wending neemt. Ook speelt hij geraffineerd met de taal, hij vermengt verheven met triviaal, soms bijna plat taalgebruik en die afwisseling ondersteunt of ironiseert de gebeurtenissen. In die zin doet zijn werk regelmatig aan een groteske denken.
Zijn nieuwste roman, O mores!, is misschien wel de mooiste maar ook de meest complexe van allemaal. Er is een hechte, onderliggende structuur waaruit een waaier van verhalen ontstaat. De naam Ivo Duis, een anagram van Ovidius, is natuurlijk niet toevallig. Ovidius was een speels verteller, jongleerde met de literaire traditie en hield van enig vertoon van kennis. Hij is bekend van zijn Metamorphosen. Zijn eerste werk heette Amores en is een liefdesgedicht, gewijd aan een denkbeeldige Corinna. Huub Beurskens, eveneens een speels verteller, die met de literaire traditie jongleert en van enig vertoon van kennis houdt, is met O mores! in meer dan één opzicht schatplichtig aan Ovidius. Niet alleen herneemt de hoofdpersoon Ivo Duis een dertig jaar oude jeugdliefde met ene Corinna, ook worden de gewoontes en opvattingen van deze tijd gehekeld, alsof hij de mensen wel even ‘mores’ zal leren. En tot slot ondergaat Ivo Duis een ware metamorfose.
O mores! is een roman in wording, waarin op z'n minst drie verhalen door elkaar heen lopen. Er is het hoofdverhaal van de ‘ik-verteller’, schrijver en kunstcriticus Ivo Duis, het verhaal van de videokunstenaar Lou Castelet, met wie Duis bevriend raakt en het verhaal van het Calvariespel te Leimschaat waarin Krein, de broer van Lou, in het jaar 2000 de Christusrol zou spelen. Krein trekt zich echter terug en