50 Daaruit volgt noodzakelijkerwijs: het leven is niet het hoogste goed, het hoeft niet ten koste van alles volledig te worden afgewikkeld.
51 Je moet tenslotte leven, zeggen de mensen met hun volkswijsheid. Maar dat moet je niet. De zelfmoord is het schetterende Nee tegen het terneerslaande ‘echec’ van het leven.
72 ‘Condoleren’, zijn deelneming betuigen, komt van het Latijnse werkwoord ‘dolere’, pijn ervaren, lijden. Als deze pijn inderdaad zo onverdraaglijk was, zouden we onvermijdelijk tot suïcidant worden. In feite condoleren we niet maar feliciteren we de nabestaande ermee dat hij nog leeft en daarmee geven we eigenlijk onszelf een hand. De zogenaamde deelneming is ons levenselixer.
73 Als we daadwerkelijk zouden willen condoleren, zouden we een suïcidaal iemand die nog leeft moeten condoleren.
77 De mens sterft niet, hij wordt biologisch gekilld, dus hoe dan ook vermoord.
120 De these van Freud ‘Dit leven is niet veel, maar het is alles wat we hebben’ laat zich in de volgende totologische zin omzetten: ‘De dood is heel veel, maar we hebben er te weinig van.’
319 Dreig een zelfmoordenaar hem te vermoorden en hij zal zijn voornemen opgeven en zich willen weren.
320 Contraproductief blijken alle inspanningen om een suïcidant zijn plan uit het hoofd te praten. Bij de hem van buitenaf opgelegde doelen die zijn bestaan onverdraaglijk maken, komt nog eens de retorische chantage verder te moeten leven. Hij heeft het gevoel dat zijn vrienden hem de laatste stap waartoe hij zich in staat acht willen vergallen. Zijn reactie kan alleen maar deze zijn: temeer!
321 Wanneer met betrekking tot zelfmoord wordt gesproken van chantage, ligt de misdaad aan de kant van de aanstichter tot leven.
322 Als de suïcidant na zijn daad nog een keer terug zou kunnen, zou hij beschaamd constateren hoe weinig hij ermee heeft bereikt.
323 De triomf van de totologie is dus op het unieke en de onher-