luchtvervoer wordt steeds intensiever. Een bestrijding van geluidshinder aan de basis zou een nogal diepgaande verandering van de huidige maatschappij vereisen.
Het zou een veel radicalere ingreep vragen dan bijvoorbeeld de poging om het roken terug te dringen. Sinds een aantal jaren worden er succesvolle pogingen gedaan om het roken in openbare ruimten te verbieden. Tot voor kort was het rijk van de rokers nagenoeg onaangetast. Ongestraft hebben ze met hun dampen generaties niet-rokers het leven kunnen verpesten. Maar die vanzelfsprekendheid van het recht op roken, ook in openbare ruimten, dateert pas vanaf ongeveer het begin van de eeuw. Daarvóór moesten rokende heren zich in rookkamers terugtrekken en zelfs aparte kleding (de smoking) dragen om met hun stank de anderen (dames) niet te hinderen. Maar sindsdien is het aantal rokers enorm uitgebreid en is het roken gedemocratiseerd; de rokers zijn letterlijk de atmosfeer gaan beheersen, met de niet-rokers als lijdzame minderheid. Maar vrij onverwacht is, vanuit de Verenigde Staten, een beweging in tegengestelde richting op gang gekomen en zijn de niet-rokers de schone lucht terug gaan eisen waarvan de rokers hen zo lang hadden beroofd. Het gevolg is dat de rokers, enigszins teruggedrongen naar vroegere posities, zich al een zielige minderheid gaan voelen; het is moeilijk om afstand te doen van zich eenmaal toegeëigende rechten.
Je kunt je trouwens afvragen wat de oorzaak is van die plotselinge inzet voor rookvrije ruimtes. Heeft het iets te maken met onze obsessie met gezondheid? Met de bescherming van de belangen van het individu, met inbegrip van zijn behoefte aan schone lucht? Maar het is in ieder geval merkwaardig dat dezelfde maatschappij die het roken terugdringt volop doorgaat met lucht, water en aarde te vervuilen en te vergiftigen door het produktieproces en het verkeer. Het realiseren van rookvrije ruimten is haalbaar zonder dat onze produktiewijze of maatschappelijke structuren ook maar enigermate hoeven te worden veranderd.
Om het recht op stilte veilig te stellen zou de gemotoriseerde en gemechaniseerde maatschappij veel grondiger moeten veranderen. Dat recht zou ook ingaan tegen de geest van die maatschappij. Immers, de meeste mensen vrezen de stilte; zij zijn zozeer ingesteld op het lawaai om hen heen dat ze zich niet op hun gemak voelen wanneer ze in een stille omgeving belanden. Ze zijn gewend te leven in een door en door vermenselijkt milieu, waarin alle geluiden door mensen en door menselijke middelen en machines worden veroorzaakt. De stad is bij uitstek zo'n vermenselijkte ruimte. Natuur en wildernis zijn daarvan de tegenpool; vandaar dat ze door diegenen die nog niet zijn verdoofd door mechanische geluiden worden ervaren als een ruimte die een heilzame en helende stilte uitstraalt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle geluid er ontbreekt. Er is de wind door de bomen, de roep van vogels, het stromende water, het tikken van de regen en soms het geweld van storm en onweer. Maar er ligt een wereld van verschil tussen deze natuurlijke en de motorische en industriële geluiden. Voor zover er in aangeharkt Nederland nog natuurterreinen resten, kunnen het weldadige oases van stilte zijn binnen een lawaaierige wereld, mits er zich geen autoweg in de nabijheid bevindt of er vliegtuigen overkomen.
Totnogtoe heb ik gesuggereerd dat stilte gelijkstaat aan het ontbreken van hinderlijke geluiden, eigenlijk iets negatiefs dus. Maar ik wil erop wijzen dat echte stilte zeker méér is dan alleen maar de afwezigheid van kabaal, zoals vrijheid ook meer is dan het ontbreken van dwang. Zoals werkelijke vrijheid zelfbepaling is, zo ook is echte stilte zoiets als de volle aanwezigheid van de dingen bij zichzelf en bij de mens. Het wegvallen van overbodige geluiden biedt aan de ziel gelegenheid om zich open te stellen voor de wereld in haar volheid, om te luisteren naar de dieren, de planten en zelfs de dingen. ‘Als de ziele luistert spreekt het al een taal dat leeft, 't lijzigste gefluister ook en taal en teken heeft,’ dicht Gezelle ergens.
Luisteren: dat is de beslissende activiteit, die