vliegtuigen, in wachtende auto's, in bushokjes en zelfs bij tramhaltes, lopend of liggend - mensen lezen onophoudelijk.
Deze hele overvloed aan vluchtige lectuur eist een groot deel van het leven op, een beslissende hap uit de dag, ze vermoeit de ogen, vult de geest met een soort amuse-gueules, en verdwijnt als stoelgang onzichtbaar weer ergens in kanalen waarin we niet tegen de stroom op kunnen varen. Na een halve dag kranten en bijlagen heb ik ook geen kop meer voor een boek. Dat heeft niets met niveauverschil te maken; wel alles met verzadiging, zelfs puur fysieke vermoeidheid.
Maar er wordt gelezen als nooit voorheen in de geschiedenis.
Alleen: er wordt steeds minder literatuur gelezen. Mensen willen ‘factie’ - op feiten gebaseerde true stories. Het is de drang naar geloofwaardig realisme in de verslaggeving die hen het lezen van een vooraf gefingeerd verhaal als tijdverlies doet ervaren. Het gigantisch voyeurisme dat aan de basis ligt van een al even gigantische leeslust kan niet bevredigd worden door een boek waarin vermeld staat dat elke overeenkomst met levende personen op toeval berust. En meestal is men al leesmoe voordat men zelfs maar aan een boek kan beginnen.
En toch. Literatuur, wanneer ze in de veelgelezen bladen wordt aangeprezen als iets dat dicht bij het bed van de lezer gebeurt, vindt wel degelijk haar weg naar een groter publiek. Literatuur die ons een inkijk in de privé-wereld van een of meerdere personages belooft, vindt aftrek in de kiosk.
Nee - de oorlog tussen beeld en woord is een schijnprobleem. Waar het werkelijk om gaat is de vraag naar de directe band: waar houdt, bij het lezen, de gelijkenis met de eigen wereld op? Waar houdt de nieuwsgierigheid naar het andere, liefst het schandaal van de andere, op? Lezen is meer dan ooit een maatschappelijk tijdverdrijf; tijdens het lezen bevindt men zich als het ware midden op het marktplein waar het gonst van de geruchten.
Wat is er dan verloren gegaan, dat meesterwerken als die van Hermann Broch in peperdure uitgave al na twee jaar te grabbel worden gegooid in de ramsj? Misschien net het afgewende karakter van literaire boeken. Misschien net datgene wat ze tot kunst maakte toen ze werden geschreven. Misschien heeft de liefde voor factie bij de lezende massa een afkeer opgewekt tegen elk taalgebruik dat niet meteen zijn informatief nut bewijst. Misschien verfoeien mensen van vandaag meer dan ooit de gedachte dat taal ook kunst kan zijn. Misschien vinden ze dat alleen maar dwaas en achterhaald. De dominante kracht van informerende taal heeft de mogelijkheid van taal als kunstuiting doen verbleken tot een povere aanstellerij. Alsof taal die zich bewust is van de eisen van de actuele kunst, ook meteen ge-kunsteld moet zijn. Alsof kunst niet over de wereld zou gaan, ja zelfs over hun eigen wereld - de wereld die ze vergeten zijn, diep in henzelf. Literatuur die haar weg vindt naar de brede massa wordt vaak gelezen als een verslag van feiten die gebeurd hadden kunnen zijn, en die door deze voorbeeldsfunctie ‘nuttig’ worden in hun ervaringswereld. Als deze nutsfactor van literatuur hun niet duidelijk is, ervaren ze een boek als vrijblijvend. De allegorie moet voor hen verkleind kunnen worden tot een voorbeeld van het eigen of andermans leven.
Misschien willen mensen geen woorden meer lezen die hen tijd laten verliezen eer ze erachter komen wat de auteur nu eigenlijk heeft bedoeld. Niet de beeldcultuur is schuldig aan dit ongeduld, maar het hele tempo van de informatisering en de verstaanbaarheid, die ons als achterlijk bestempelen als we zelfs maar een paar dagen achter raken in onze stapel kranten en weekbladen. In een dergelijk tempo wordt de kracht van de allegorie onmogelijk; want die leeft juist van een vertragingseffect, een niet nader bepaalbare afstand tot het beschouwde object. In de razernij van het actuele wordt elke kans op allegorie gedood.
Door het lezen van literatuur raak je achterop in de actualiteit - tenzij het gaat over boeken die in het actuele debat passen; boeken die zich wenden tot de collectiviteit van dat moment. Maar heel wat grote meesterwerken uit de lite-