Medewerkers aan dit nummer
christel van boheemen is als hoofddocent verbonden aan het Engels Instituut van de Rijksuniversiteit te Leiden en doceerde voordien in Peru, Colombia en de Verenigde Staten. Zij publiceerde in Europa en in de vs over de theorie en de geschiedenis van de roman. Binnenkort verschijnt bij Cornell University Press haar boek The Novel as Family Romance: Language, Gender and Authority from Fielding to Joyce. Zij is Trustee van The International James Joyce Foundation en redactrice van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids.
maarten van buuren (1948) doceert Algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Nijmegen. Hij promoveerde met Emile Zola-de la Metaphore au Mythe (Corti, Parijs 1986). Verder verschenen van hem o.a. de bundel opstellen Ongebaande wegen (Ambo-Athenaeum, Polak & Van Gennep, 1985) en De boekpoeper. Grotesken in de literatuur (Van Gorcum, Assen 1982). Is redacteur van De Revisor en publiceert ook in o.a. Forum der Letteren en Raster.
h.b.g. casimir (1909) was van 1946 tot 1972 directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium en van 1939 tot 1977 bijzonder hoogleraar in Leiden. Publiceerde in 1983 Het toeval van de werkelijkheid. Een halve eeuw natuurkunde. Werkte samen met Niels Bohr, Wolfgang Pauli en Paul Ehrenfest. Redacteur van De Gids sinds 1985.
jules dister (1943) is werkzaam als journalist.
s. dresden (1914) studeerde Frans en wijsbegeerte in Amsterdam en Parijs. Werd in 1947 hoogleraar in de Franse Letterkunde en was van 1975 tot 1981 hoogleraar in de Algemene literatuurwetenschap. Hij publiceerde studies over de romankunst, Erasmus, Montaigne, Hugo de Groot, het humanisme en het symbolisme.
jan g. elburg (1919). Recentste publikaties: De kikkers van Potter 1981), Iets van dat alles (een keuze uit de gedichten 1982) en Vroeger komt later (gouaches, grafiek, gedichten, 1986).
f.e. frenkel (1923). Wetenschappelijk hoofdmedewerker van de vakgroep strafrecht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Schrijft regelmatig over het thema straf en schuld, o.a. in De Gids.
j. goudsblom (1932) is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
j.h. greidanus studeerde Theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, geleid door grote belangstelling voor zowel techniek als filosofie. Na gereedkomen trad hij in dienst van het Nationaal Luchtvaartlaboratorium. In 1947 promoveerde hij op een onderwerp uit de luchtvaarttechniek aan de th in Delft. In 1950 verliet hij het laboratorium als afdelingschef en werd chef-aerodynamicus bij de Vliegtuigfabriek Fokker. Hij verkreeg de leiding van de ontwikkeling van de Fokker F 28. Hij eindigde zijn loopbaan als lid van de driehoofdige directie. In 1970 werd hij lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
miriam van hee (Gent, 1952) is slaviste; zij vertaalde poëzie van Anna Achmatova en Osip Mandelsjtam. Van haar verschenen de dichtbundels Het Karige Maal (1978), Binnenkamers en andere gedichten (1981) en Ingesneeuwd (1984).
j.m. kramer (1910) is classicus. Hij promoveerde op De Ilias als vredesgedicht en publiceerde voorts onder andere De Ilias van Homerus.
j. van luxemburg (1936) doceert Algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Is co-auteur van Inleiding in de literatuurwetenschap (Coutinho, Muiderberg 19854) en publiceert regelmatig in Forum der Letteren (waarvan hij tevens redacteur is), De Revisor en Raster.