een poging tot broedermoord tussen spd en kpd, waarbij tot zelfs na 1933 de broeder een grotere vijand zou zijn dan de opkomende nazibeweging. De scherpe vijandigheid tussen de twee Duitse staten na 1949 valt niet te begrijpen zonder verwijzing naar de broedermoord onder Duitse socialisten sinds 1914. Mag het narcisme der kleine verschillen de geschiedenis van het internationale socialisme in het algemeen zwaar geteisterd hebben, de Duitse arbeidersbeweging heeft in haar ‘Zerrissenheit’ de katastrofe nog aanzienlijk vergroot.
Theorieën die ervan uitgaan dat alles zoveel beter had kunnen aflopen, als maar..., scoorden vooral na 1945 hoog, toen Duitsland opnieuw gedeeld werd en na ongeveer 75 jaar het Duitse rijk feitelijk ophield te bestaan. Versailles had als ‘Raubfrieden’ wel stukken van het rijksgebied afgekapt, het had het rijk niet gedeeld. Het had zelfs Pruisen laten voortbestaan, dat zo vaak aangezien was voor de hoofdoorzaak van de Duite machtswellust en misère. Na 1945 echter zou de frontlijn van de strijd tussen twee nieuwe wereldmachten dwars door Europa lopen en daarmee ook Duitsland klieven.
De vraag of en hoe deze deling te voorkomen was geweest blijkt juist in de laatste jaren weer een ongekende creativiteit - duidelijk te onderscheiden van historische accuratesse - uit te lokken. Er heeft zich een joyriding in de geschiedenis ontwikkeld waardoor ‘Dichtung’ maar al te vaak voor ‘Wahrheit’ gehouden wordt. Vooral Adenauer en de Amerikaanse ‘bezetters’ zijn favoriete objecten voor dit soort historisch joyriding geworden. Dit ‘creatief met de geschiedenis omgaan’ - gedane zaken behoren alsnog gekeerd te worden - kent weinig grenzen. Dit hangt ongetwijfeld samen met het feit dat het embargo dat na 1945 op het Europees tribalisme kwam te rusten, de laatste jaren sterk aan effectiviteit heeft ingeboet, naarmate de directe ervaringen met de rampen, die als gevolg van dat tribalisme beschouwd werden, verder in de tijd achter ons komen te liggen. Een van de consequenties van die ‘ontspanning’ is de herleving van ‘die deutsche Frage’ die na een lange winterslaap en abstinentie nu weer een gespreksthema voor links en rechts is geworden. Het probleem van de ‘nationale Zweiheit’ - twee staten, een natie - laat zich zeker niet reduceren tot de vraag van de ‘Wiedervereinigung’. Dat die nog in een heel ver verschiet ligt, daarover is bijna iedereen het eens. De discussie van nu richt zich veel meer op de vraag: ‘Was ist des Deutschen Vaterland?’ (Ehmke), nu in een tijd van economische recessie welvaart niet meer ‘identiteit versterkend’ blijkt te werken.
Van beide Duitse staten kan men in ieder geval zeggen dat zij sinds 1970, toen de Ostpolitik begon, veel Duitser zijn geworden, d.w.z. dat het Duitse element veel sterker naar voren treedt. Vooral in de ddr is, zoals men wellicht van een revolutionair regime mag verwachten, de wending zeer abrupt geweest. Werd Luther enige jaren terug nog voor een vorstenknecht en een soort proto-fascist gehouden, vorig jaar bij de grote Luther-herdenkingen werd hij gevierd als een groot Duitser. Steeds meer is ook de nadruk komen te liggen op het gemeenschappelijk Duitse element in beide staten, ook al zal de ddr-regering daar voor de afwisseling af en toe ook wel weer eens een poging tot scherpere afgrenzing tussendoor laten lopen.
Interessanter echter is dat het Kremlin in steeds scherpere bewoordingen, gericht tot Bonn, maar ook voor Oost-Berlijn bedoeld, over dat Duits-Duitse spel spreekt. Bonn wordt verweten dat het de grondslag van de ddr poogt te ondermijnen, bovendien zijn de oude scheldwoorden voor de Bondsrepubliek - revanchisme en militarisme - weer (tijdelijk?) van de rommelzolder gehaald. Natuurlijk poogt men vanuit het Kremlin over het hoofd van Bonn heen de ddr-regering tot voorzichtigheid te manen inzake de Duitse politiek. Het is immers onloochenbaar dat de relatieve onafhankelijkheid van de ddr tegenover Moskou de laatste jaren aanzienlijk vergroot is, niet in de laatste plaats door een verbetering van de ‘innerdeutsche’ relaties. Beide regeringen hebben er alle belang bij hun relatie niet te laten bederven door de