In dit nummer treft men o.m. werk aan van de volgende buitenlandse dichters:
martín adán. Geb. 1908 in Peru. Neemt sinds 1926 actief deel aan het literaire leven in zijn land. Is ook werkzaam als prozaschrijver en kritikus.
augusto roa bastos. Geb. 1918 in Paraguay. Beoefent naast de poëzie ook andere literaire genres en wordt vooral geprezen om zijn roman ‘Fulgencio Miranda’ en zijn drama ‘La Residenta’.
pablo neruda (ps. van Neftalí Ricardo Reyes). Geb. 1904 te Temuco (Chili). Een van de grootste dichters van Zuid-Amerika. Zijn belangrijkste werk is het ‘Canto general’.
carlos drummond de andrade. Geb. 1902 te Itabira (Brazilië).
cecília meireles. Geb. 1901 te Rio de Janeiro. Schreef ‘Poemas da Holanda’ en andere bundels poëzie.
atilla józsef (1905-1937). Wordt beschouwd als de grootste hongaarse dichter van de tijd tussen de beide wereldoorlogen. Hij is de zeer gevoelige plaat geweest, waarop alle problemen, van die tijd en van alle tijden, zich tekenden: de liefde, de grote stad, de ellende van het proletariaat, maar ook expressionisme, surrealisme, Marx en Freud. Maakte in 1937 een eind aan zijn leven.
sándor weöres. Geb. 1913. Volgens kenners de grootste levende hongaarse dichter. Buiten de taalgrens zo goed als onbekend. Bereisde Noorwegen, Italië en Azië. Tussen 1948-1956, toen hij geen eigen verzen kon publiceren, viel hij door vertalingen op.
david rokeah. Woont te Tel Aviv, waar hij werkzaam is als electro-technisch ingenieur. Een der meest vooraanstaande dichters van het moderne Israel, wiens werk reeds in zeven talen vertaald werd. Zijn belangrijkste bundel is ‘Seizoenen van verlangen’ (1954). Dit najaar verschijnt zijn nieuwe bundel ‘Dauw op graniet’.
makhali phal (ps. van Pierrette Guesde). Geb. 1899 in Indo-China uit franse vader en Cambodjaanse moeder. Woont sinds haar achtste jaar in Frankrijk. In 1933 verscheen haar eerste grote gedicht ‘Cambodge’, in 1937 ‘Chant de Paix’.
pham van ky. Geb. 1914 in Annam. Universitaire studie in Frankrijk. Publiceerde verzenbundels in Indo-China en Frankrijk, waarvan ‘Fleurs de Jade’ (1943) de meeste bekendheid verwierf.
waring cuney. Geb. 1906 te Washington D.C. Studeerde zang in Boston en Rome. Won in 1926 poëzieprijs van het tijdschrift ‘Opportunity’ met het inmiddels welbekende ‘No Images’. Binnenkort verschijnt een bundel van zijn verzen in Nederland.
leslie morgan collins. Geb. 1914 te Alexandria (Louisiana). Professor in het Engels aan de Fisk Universiteit in Nashville, Tennessee. Zijn verzen verschenen uitsluitend in tijdschriften zoals ‘Poet Lore’.
owen dodson. Geb. 1914 in Brooklyn. Een echte Harlemite. Publiceerde o.m. de roman ‘Boy at the window’ (1951) en de verzenbundel ‘Powerful long ladder’ (1947). Schreef toneelstukken, o.a. ‘Divine Comedy’ en ‘Garden of Time’. Doceert nu dramatische kunst aan de Howard Universiteit te Washington.
charles causley. Geb. 1917 te Launceston, Cornwall. Een der opmerkelijkste engelse dichters van na de oorlog. Dit jaar verscheen een selectie uit zijn werk onder de titel ‘Union Street’, met een voorwoord van Edith Sitwell.