weliswaar veel geld, is het mogelijk de “originales” van Ronsard, Racine, Molière, Stendhal, Valéry, Gide te verzamelen. Vergelijken we Valéry met Leopold. Hier hebben we, wat de oplage betreft, vaste cijfers. Van Charmes en Cimetière Marin zijn er respectievelijk 54 ex. op Hollands papier en 49 ex. op Vélin. Het zou in Parijs slechts enkele weken vergen om beide bundels te vinden. En, met een beetje geluk, zou er nog wel een opdracht van de dichter bij zijn. Van Leopold's Cheops (Zilverdistel) zijn er 50 ex., van Oostersch (Kunera) 70 ex. Hoe dikwijls zijn die gedurende de laatste jaren op de markt verschenen? Ik herinner me één Oostersch over een vijftal jaren.
Men kome me niet wijsmaken dat de liefhebber die Leopold bezit, er zo van houdt dat hij niets loslaat. Dat argument zou bij Valéry ook moeten passen. Ik ken geen andere verklaring dan gemis aan belangstelling.
In Vlaanderen is het al even erg gesteld. Het weinige dat ik van Gezelle bezit, heb ik met de grootste moeite bijeengebracht en meestal zonder tussenkomst van de boekhandelaar-antiquaar.
Dat de Nederlander weinig voelt voor de oorspronkelijke uitgaven wordt ook nog bewezen door de wijze waarop de bestaande bibliographieën zijn samengesteld. Het gebeurt toch vaak dat een tweede of latere uitgave eveneens oorspronkelijk is door vermeerdering of wijzigingen. Deze drukken zijn dus ook interessant voor de verzamelaar. Hierover vindt men haast nooit iets in de bestaande bibliographieën. Ik kan voorbeelden bij de vleet aanhalen:
Cats. Alle de Wercken. Amst. J. Schippers, 1655, Fo, wordt gewoonlijk beschreven als eerste verzameluitgave. Ze is daarbij nog gedeeltelijk oorspronkelijk (voor Ouderdom en Buyten-leven, Hofgedachten, Aspasia, Huwelijcx Fuyck en Doodt-kist, die in 1656 afzonderlijk verschenen).
Hooft. Gedichten, verzaemelt en uytgegeven door Iacob Van der Burgh, Amst. J. Blaeu, 1636, 4o. Eveneens een verzamel- en gedeeltelijk oorspronkelijke uitgave, o.a. voor 17 van de 29 sonnetten en 19 van de 50 zangen, waarbij de sublieme Klaghte der Princesse van Oranjen.
Gezelle. Gedichten, Gezangen en Gebeden. Leuven, K. Fonteyn; Rousselaere, J. De Meester, 1879, 12o. Deze tweede uitgave is misschien belangrijker dan de eerste. Ze is vermeerderd met 29 gedichten, waarbij Dien avond en Die Rooze.
Leopold. Verzen. Rotterd. Brusse, 1913, 8o. Tweede uitgave. Oorspronkelijk zijn:
blz. 66, Kerstliedje |
blz. 78 tot 91, Albumblad: Herinnering, Rondels I-III, Ballade, De Molen, De Regen. |
blz. 115 tot 122, Claghen. |