kend waren. Dit nieuwe handboek is het resultaat van teamwork in ruimere mate dan tot nu toe het geval was. Het is op deze manier zeer volledig georiënteerd, uiterst modern en verrassend veelzijdig.
Het terrein, dat door het eerste deel wordt bestreken, komt nagenoeg overeen met dat van Schneiders Handbuch. Iedere bibliograaf weet, dat de alzijdigheid van het onderwerp een soepele en ongedwongen systematische indeling in de weg staat. Schneiders systeem was dan ook weinig bevredigend. Na een historische inleiding behandelde hij in zestien groepen bibliographische en niet zuiver bibliographische onderwerpen in tamelijk willekeurige volgorde. Malclès heeft dit aantal teruggebracht op elf; of duidelijker: de twaalf zuiver bibliographische hoofdstukken van Schneider zijn gereduceerd tot zeven. Reeds daardoor is Malclès handelbaarder geworden dan Schneider was. Het zal niet gemakkelijk zijn het systeem, dat Malclès aan de indeling ten gronde legt, in wezenlijke trekken te verbeteren.
Zonder twijfel heeft Malclès volledigheid niet nagestreefd. Desondanks lijkt het ons nuttig op enige lacunes en tegelijk op enige misstellingen attent te maken. Van de Nederlandse incunabelcatalogi zijn b.v. alleen Holtrop, Alblas en Burger vermeld (deze laatste bovendien op een verkeerde plaats), van Someren is daarentegen evenmin genoemd als Kronenberg en Kruitwagen. Onder de toch al niet overvloedige emblemata-bibliographieën had de Vries zeker niet mogen ontbreken.
De juiste plaatsing bleek ondanks de internationale samenwerking niet altijd makkelijk: de Gesamtkatalog staat onder de Duitse incunabel-catalogi (blz. 61) verkeerd; hij had genoemd moeten worden onder de Bibliographies universelles (blz. 57).
De Bibliotheca Belgica staat ook hier weer bij de nationale bibliographieën, hoewel zij thuishoort onder de bibliographie der oudere werken.
Bij de biographische handboeken mist men voor Nederland de nog niet onbruikbaar geworden van der Aa. Storend is dat de tweede druk van Schreiber, Manuel de l'amateur de la gravure..., als een anastatische herdruk wordt vermeld!
Het is niet de bedoeling van deze regels, om lang bij dergelijke détail-critiek stil te blijven staan. Al dergelijke fouten kunnen aan de waarde en aan de betekenis van Malclès nauwelijks afbreuk doen.
Nederland maakt in de groep der bibliographie van de oude drukken met Campbell, Nijhoff, Nijhoff-Kronenberg en verder met de volledig genoemde pamfletten-bibliographie een goed figuur; overigens ook met Holtrop als uitgever der eerste facsimilé-publicatie op het gebied der incunabel. Daarentegen valt op, hoe weinig