van gratie zijn een tweetal rijkversierde manuscripten van de 17eeeuwse calligraaf Nicolas Jarry.
Met veel smaak had Wilmerding een aantal incunabelen gekozen. Zo kon men bewonderen: de eerste druk van het Catholicon van Mainz van 1460, en het eerste deel, op perkament gedrukt, van de beroemde Latijnse Bijbel van Fust en Schoeffer (1462). Editiones principes zijn er van de Imitatio Christi (Augsburg vóór 1473), van Richard de Bury's Philobiblon (Keulen 1473), van Tacitus (Venetië 1473) en Aesopus (Milaan c. 1480). Verder: de eerste, Latijnse uitgave van Breydenbach's reis naar het Heilige Land, geillustreerd door de Utrechtse kunstenaar Erhard Rewich (Mainz 1486), de commentaar van Johannes Regiomontanus op Ptolemaeus, een der schoonste boeken van de 15e eeuw (Venetië 1496) en, natuurlijk, de Hypnerotomachia Poliphili, gedrukt door Aldus in 1499.
De talrijke zestiende-eeuwse boeken vallen allereerst op door hun somptueuze banden. Alle grote bibliophielen van de Renaissance zijn vertegenwoordigd: Grolier (met drie banden), Maioli (de Fransman Mahieu), ‘Canevari’ (Pierluigi Farnese), Filareto en de Brugse verzamelaar Marcus Lauryn, heer van Watervliet. Meesterwerken van Franse bindkunst blijken de banden vervaardigd voor de Augsburgse patriciër Marcus Fugger, die in 1546 in Frankrijk studeerde. Wilmerding bezat er vijf, de een al mooier dan de ander. Natuurlijk ontbreken de Franse koningen niet: Hendrik II en zijn opvolgers, en evenmin: Catharina de Medicis en Diane de Poitiers. Ook is er een band gemaakt voor Hendrik VIII van Engeland en een voor de ongelukkige koningin Maria Stuart. Het merkwaardigste boek, dat Wilmerding heeft kunnen bemachtigen, is een exemplaar van de Ephemeris historica van Michael Beuther (1551), een verzameling van historische feiten geordend volgens de datum, die door Montaigne gebruikt is om de belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven op te tekenen. Verder zijn er vier boeken uit Montaigne's bibliotheek met zijn handtekening en eigenhandige aantekeningen.
Waartoe nog verdere, al te summiere aanduidingen? De rijkversierde banden uit de zeventiende eeuw, de meesterwerken van Clovis Eve, Le Gascon, Florimond Badier (een zelfs met zijn naamcijfer), de kostbare 18e-eeuwse banden met mozaiekwerk van Padeloup, het strenge bindwerk van Derome, de verzameling eerste drukken van de Franse klassieken, de boeken uit het bezit van Pascal en andere grote geesten - alles op deze tentoonstelling