Het varken aarde
Het eerste deel van ‘De vrucht van hun arbeid’ is gesitueerd in het gebied waar Berger zelf al jaren woont. Een bergdorp in de Haut-Savoye, niet ver van de Zwitserse grens. Volgens de schrijver speelt dit deel zich af tegen de achtergronden van het traditionele dorpsleven. Ver weg in Europa noemt hij een bundel liefdesverhalen die zich ontwikkelen tijdens de verdwijning van die tradities. Het derde deel zou gaan over de plattelanders die wegtrekken en zich voorgoed vestigen in de metropool.
Naar de opbouw van de tekst is Het varken aarde verwant aan Een zevende man, eveneens een mengvorm van essay, verhaal en poëzie. De eerste verhalen schilderen tafereeltjes uit het dagelijkse leven van de dorpelingen, weliswaar met een bekwaam penseel, maar tafereeltjes. In het zesde verhaal ontwikkelt Berger iets als een plot. Een boer heeft zo'n grote hoeveelheid illegale brandewijn gestookt dat de inspectie hem betrapt. Na de inspecteur een nachtlang te hebben opgesloten, weigert de boer de boete te betalen en laat hij zich naar de gevangenis voeren. Een houding die overigens tegelijk zijn weigering symboliseert om op moderne landbouwmethoden over te gaan.
Zeer bijzonder is de fikse novelle waarmee het boek besluit, ‘De drie levens van Lucie Cabrol’. Het is de geschiedenis van een door iedereen bespot, dwergachtig boerenmeisje, ‘la Cocadrille’, dat decennia lang een man in haar ban weet te houden, zelfs na haar dood.
De bijnaam van Lucie Cabrol verwijst naar de lokale folklore: ‘Een cocadrille komt uit het ei van een haan dat is uitgebroed in een mestvaalt. Zo gauw hij uit het ei is, verstopt hij zich op de gekste plaatsen. (...) Het gif waarmee hij doodt, komt uit zijn ogen en verplaatst zich via zijn blik.’
Het onaanzienlijke wezentje Lucie Cabrol met haar doordringende ogen symboliseert als geen ander de boerensamenleving. Lucie blijkt namelijk een ongelofelijk talent voor overleven te hebben: taai, geduldig en op haar manier sluw. Na de dood van haar ouders is ze door haar broers uit het huis gezet, maar blijkt ze in staat voor zichzelf te zorgen. Op latere leeftijd schijnt ze een flinke som geld bij elkaar te hebben gekregen door wilde vruchten te plukken en die in een stad over de grens van de hand te doen.
Haar eigenschappen komen van pas in de liefde die la Cocadrille koestert voor de verteller. Ze wist hem als jongeman te verleiden en voor hij vertrok om te emigreren, zei ze hem terug te komen voor hij sterft. Dat doet de verteller inderdaad, hij is weduwnaar en erg veel geld heeft hij aan zijn decennialange verblijf in Canada en Argentinië niet overgehouden. Lucie probeert met een verwijzing naar haar spaarcentjes de oude weduwnaar zo ver te krijgen dat hij met haar trouwt. Voor hij een beslissing heeft genomen, wordt ze vermoord. Het gerucht over haar geld werd haar noodlottig.
Het verhaal is dan echter nog niet afgelopen, na haar dood hoort de verteller Lucie praten en vanaf dat moment voert hij hele gesprekken met haar. Een eenzame oude man, die in de barre natuur met zijn dode geliefde converseert, dat geeft Het varken aarde een ontroerend slot.
Hierna komt het uitleidende proza, dat