Marcel de Smedt
Van boeken en bibliotheken
Reservaat voor lezers
De tijd die de hoofdredacteur mij gaf om deze bijdrage voor het ‘Noord-Zuidnummer’ van DWB te schrijven is beperkt. Op zich is dit geen nadeel, ook niet wanneer de vraag tot medewerking in volle vakantieperiode komt. Wat alleszins in mijn voordeel uitvalt is dat het essay van mijn Nederlandse ‘pendant’, de Vlaming Jan Schoolmeesters, al voltooid is en dat ik het heb kunnen lezen. Meteen kan ik het niet laten in te haken op een paar kwesties die hij stelt.
Collega Schoolmeesters zegt dat niemand er zich al heeft over opgewonden dat de Nederlandse literatuur in Vlaanderen niet bekend is. Ik zal dat ook niet doen, want ik vrees uit de toon te vallen. Maar ik kan me er wel grenzeloos over opwinden dat Vlaanderen ook andere literaturen en zelfs zijn eigen schrijvers niet kent. Wie leest in Vlaanderen Bordewijk, Vestdijk, 't Hart, Reve? Ja, maar wie leest Elsschot, Boon, Claus of Walschap? En dan praten we niet over Eco of Thomas Mann. Vlaanderen LEEST NAMELIJK NIET. Vlaanderen kijkt TV en video, of luistert naar CD's. Vlaanderen bladert in kranten, weekbladen en advertentiebladen, maar Vlaanderen leest niet. ‘Verbaas uw vrienden... Lees een boek!’ lees ik op de vitrine van een Leuvense boekenwinkel. Kernachtig, en maar al te raak! Als het zo doorgaat komt er in Vlaanderen nog een reservaat voor ‘lezers’, een Bokrijk voor de literatuur.
Ik heb in Leuven al veel boekhandels zien verdwijnen: één werd vervangen door een grote drankgelegenheid, een ander door een ‘taverne-restaurant’, een derde door een parfumzaak. Ik bedoel maar.
Die boekhandels moeten natuurlijk verdwijnen - net zoals de uitgeverijen -, want de Vlaming koopt geen boeken. Niet omdat ze duur zijn, niet omdat de gemiddelde Vlaming een sukkelaar zonder centen is. Maar de Vlaming moet zo nodig zijn woning afbetalen, want als hij geen eigen huis verwerft, is zijn leven jammerlijk mislukt. Hij moet een stereotoren hebben met alles erop en eraan. Z'n linkerbuur heeft een CD-installatie en z'n zwager heeft net een fonkelnieuwe wagen gekocht: 950.000 BF, BTW inbegrepen. Asjeblief! Het zijn sterke naturen die het kunnen bestaan in hun vriendenkring toe te geven dat ze geen video hebben, CD alleen als sigarenmerk kennen of dat ze, godbetert, zwart-wit kijken.
Wanneer de Vlaming geen boeken koopt ligt dat voor een stuk aan zijn (al te) materialistische ingesteldheid, en aan het onderwijs dat hij misschien wel ‘geniet’, maar waarin allesbehalve een boekencultuur wordt bijgebracht, ook niet in het universitair onderwijs, waarin een andere cultuur, de fotocopiecultuur, hoge toppen scheert. En het ligt ook aan de boekhandel zelf. In verband met mijn taxatie van boekhandels wil ik iets verklappen. Ik deel ze namelijk op in goede en slechte; dat is allicht niks nieuws of sensationeels. Maar ik doe dat meer en meer volgens één criterium: het al dan niet ter beschikking zijn van de inderdaad dure, maar wondermooie en oerdegelijke autobiografische collectie ‘Privé-