Vlaamsche Academie. - Zitting van 12 Mei.
Worden benoemd:
Tot briefwisselende leden, de heeren Ridder de Corswarem, volksvertegenwoordiger te Hasselt; J. Mac Leod, hoogleeraar te Gent; Is. Teirlinck, romanschrijver te Brussel; Kanunnik Waltmann Van Spilbeeck, van de abdij van Tongerloo, geschiedschrijver.
Tot buitenlandsche eereleden: de heeren Dr. Boekenoogen en Muller, medewerkers aan het groot Nederlandsch Woordenboek te Leiden, en Pater Baumgartner S.J. te Luxemburg, de vermaarde schrijver die Vondel in Duitschland doen kennen heeft.
De jaarlijksche plechtige zitting zal plaats hebben den Woensdag 27 Juni, te 11 uren 's morgens. Dr. Schaepman zal er het woord voeren, alsmede de bestuurder van het loopende jaar, Kanunnik S. Daems.
Davids-Fonds. - Uit het Jaarboek van het Davidsfonds voor 1900 blijkt dat deze degelijke en nuttige inrichting in 1899 niet minder dan 5821 leden telde: 1492 in Antwerpen, 1148 in Brabant, 343 in Limburg, 101 in Luik en Namen, 1683 in Oost-Vlaanderen en 1054 in West-Vlaanderen. De afdeeling Gent staat aan 't hoofd met 550 leden. Het Davidsfonds beschikt over eene begrooting van ruim 25.000 fr. Wij nemen deze gelegenheid te baat om nogmaals Het Davids-Fonds aan allen warm aan te bevelen. Het is eene nuttige, degelijke en schoone inrichting. - In de liederenverzameling is weer een nieuw stuk verschenen: Het Sneeuwklokje, minnedichtje, woorden van A. Winkeler en muziek van J. Compaeus.
Moderne dichtkunst. - Eene zekere dame, liefhebster van roman-lectuur, ontmoet den schrijver van een zeer realistisch verhaal, zeggende! ‘o, uw laatste roman is zoo natuurlijk, dat mij het hart daarbij omdraaide.’ ‘Ach, mejuffrouw,’ antwoordt de schrijver gevleid: ‘Ik heb zooveel lof niet verdiend.’
Leopoldsorde. - Bij den laatsten kruiskensregen werden ook vereerd met het ridderorde de Vlaamsche schrijvers Virginie Loveling en Julius Vuylsteke.
† Mgr. W. Everts, geboren in 1827, kannunik van het bisdom Roermond, leeraar in Godgeleerdheid, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van Nederland, buitenlandsch eerelid der Koninklijke Vlaamsche Academie. Bijzonderste werk: zijne hoog gewaardeerde Geschiedenis der Nederlandsche letteren, die reeds vele uitgaven beleefd heeft.
† Graaf de Marsy, te Compiègne, bestuurder van de Société française d'archéologie, een man vol kennis en belezen heid in zijn vak. - Falateuf, een der grootste meesters van de Parijzische balie. - Michiels, Bestuurder der zusters der Kindsheid te Hasselt, schrijver van ‘Het Godsdienstig Onderwijs in de scholen, gevolgd door de methodeleer van Mgr. Lambrecht.’ - Priester Iribarnegaray, medewerker aan ‘L'Univers’. - Eugène Lambert, te Parijs, kunstschilder van talent en bijgenaamd de kattenschilder. - Aïvazowsky, stichter der Russische schilderschool. - Frans Nys, Antwerpsche landschapschilder.