Op het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Suriname wordt er aandacht aan al de vier domeinen besteed, omdat deze studenten straks leraar/ lerares Nederlands worden in het voortgezet onderwijs op junioren- of seniorenniveau. Van hen wordt verwacht dat zij in voldoende mate de kennis die ze opdoen op de opleiding over deze onderdelen kunnen overbrengen en toepassen in hun klas. Studenten moeten het geleerde demonstreren. Studenten moeten bijvoorbeeld presentaties houden bij verschillende vakonderdelen. Maar ook bij Instituutspracticum geven ze modellessen om te oefenen voor de verdiepingsstage. Hier wordt het spreken dan in verband gebracht met het luisteren en schrijven, want ze moeten hun medestudenten ook beoordelen. Hieruit blijkt ook duidelijk dat schrijven en spreken niet los van elkaar staan. De studenten moeten eerst een lesvoorbereiding schrijven voor ze de les verzorgen.
Ook bij de vakdidactieklessen is er een duidelijke link tussen luisteren, spreken, lezen en schrijven. De studenten moeten bij een van de vakdidactiekmodules een discussievorm voorbereiden. Daarvoor moeten ze eerst inlezen over de discussievorm die ze kiezen en het onderwerp waarover gediscussieerd zal worden. Ze schrijven een opzetplan (de procedure van de discussie), vervolgens wordt het gepresenteerd (de discussie wordt uitgevoerd). Je ziet dan duidelijk dat alle vier taaldomeinen hier aan bod komen.
Helaas wordt in Suriname weinig aandacht besteed aan het onderdeel ‘luisteren’ binnen het onderwijs van Suriname, hoewel er tal van mogelijke oefeningen beschikbaar zijn. De vraag die gesteld kan worden is: hoe komt dat? Ik weet niet in hoeverre andere (ei)landen dit ook ervaren. Indien ja, dan is de vraag is er wel eens stilgestaan bij de oorzaak? En indien nee, hoe wordt dit gestimuleerd?
Hiermee kan de vraag opkomen is het echt nodig om al op basisen voj-niveau evenveel aandacht te besteden aan alle vier domeinen?
Moet de beheersingsgraad van deze vier domeinen op hetzelfde niveau zijn in het belang van toetsresultaten?
Om onze gedachten over de bovenstaande vragen te laten gaan is het belangrijk de ervaringen van de (ei)landen met elkaar te delen. Daarom is er gekozen voor een werksessie (overleg). Hieronder treft u de conclusies en bevindingen van de verschillende (ei)landen met betrekking tot de vragen/stelling.
Wordt er op uw eiland in voldoende mate aandacht besteed aan het onderdeel luisteren in het basisonderwijs en in het voortgezet on-