structuur zal ook gevolgen hebben voor differentiatie op het gebied van taalbeheersing.
Daarom ligt een grotere differentiatie van het taalaanbod op opleidingsniveau voor de hand, naast de al genoemde verbeterde afstemming op de ‘taalbehoefte’ van het werkveld van de opleiding.
Het te ontwikkelen taalbeleid gaat daarbij overigens eerder uit van differentiatie in niveaus van taalbeheersing van de vier belangrijkste talen van Aruba dan van differentiatie in het aanbod van talen, de wens naar modules in het Portugees en Mandarijn ten spijt.
Dat brengt mij op twee andere belangrijke doelstellingen van het taalbeleid voor de UA:
De eerste is:
Hoe gaan we om met het formuleren van ingangseisen als het gaat om taalbeheersing?
Ook hier ligt het weer voor de hand om de opleidingen autonome keuzes te laten maken, maar daarmee zijn we er jammer genoeg niet, want hoe ga je bijvoorbeeld om met de grote verschillen in instroomniveau onder de studentenpopulatie van de UA?
Dit speelt niet alleen een rol bij de beheersing van het Spaans en Papiamento, maar is zeker ook niet verwaarloosbaar bij de beheersing van het Engels en Nederlands.
Binnen de Engelstalige opleidingen van de Faculty of Arts & Science, dat zijn Organization, Governance and Management (OGM) en Social Work and Development (SWD), wordt bijvoorbeeld een bepaalde minimumscore voor SAT en TOEFL als ingangseis gehanteerd, behalve voor studenten die minimaal een 8 wisten te scoren voor hun eindexamen Engels. Maar inmiddels is ook een module Nederlandse taalbeheersing aan het programma toegevoegd, op nadrukkelijk verzoek van het werkveld. Kun je dan nog studenten toelaten met een mooie score op de Engelse toetsen, maar die geen Nederlands spreken?
De FEF en Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) hanteren in het eerste jaar het eerder genoemde examen Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) als ingangseis voor Bachelor 2, maar voegen - mede als gevolg van toelating tot het Erasmus Plusprogramma van de EU - steeds meer Engelse modules toe. Moeten we dan ook voor die programma's ook SAT en TOEFL of een andere toets voor beheersing van het Engels gaan eisen? U begrijpt het dilemma...
Zoals aan het begin opgemerkt is er daarnaast mogelijk ook nog sprake van groeiende verschillen in instroomniveau. De UA dient dit te onderkennen en vanwege de grote instroomverschillen kunnen