Op weg naar een LIO - stage nieuwe stijl
Kwalitatief onderzoek naar de effectiviteit van een LIO - stage nieuwe stijl bij de opleiding Nederlands op het IOL
Hedy Goeldjar
In dit verslag geef ik het verloop en de resultaten van mijn interventieonderzoek weer. Het onderzoek vond plaats binnen de praktijksituatie van de verdiepingsstage van de opleiding Nederlands van het Instituut voor de Opleiding van Leraren IOL te Paramaribo, waar ik instituutsbegeleider voor de stage ben. Tijdens de verdiepingsstage ontwikkelen de MO-A - Nederlands stagestudenten op de stageschool een beperkte beroepsopvatting. De stagestudenten richten zich overwegend op skills en activiteiten die bij het lesgeven horen en niet op andere onderwijsactiviteiten zoals leiding geven bij schoolse activiteiten, organiseren op schoolniveau, deelname aan sociale activiteiten, contact met ouders, reflectie en ontwikkeling. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de studenten in de verdiepingsstage alleen beoordeeld worden op het lesgeven in de klas. Om bij de stagiaires Nederlands een uitgebreide beroepsopvatting te ontwikkelen heb ik een LIO - stage nieuwe stijl ontworpen die alle zeven SBL - competenties van de leraar omvat. Zes stagestudenten Nederlands hebben een kwartaal (drie maanden) lang een brede verantwoordelijkheid gekregen om middels de LIO - stage nieuwe stijl als voltijdse leerkracht deel te nemen aan alle schoolse activiteiten en taken. De onderzoeksvraag die hierbij hoort luidt als volgt:
In hoeverre leidt het uitvoeren van een LIO - stageplan nieuwe stijl tot beter functioneren van stagestudenten Nederlands in termen van een uitgebreide beroepsopvatting?
De zeven competenties die horen bij het beroep van een leraar zijn: interpersoonlijk competent, vakinhoudelijk competent, pedagogisch - didactisch competent, organisatorisch competent, competent in samenwerking met collega's, competent in samenwerking met de omgeving en competent in reflectie en ontwikkeling.