Literatuur over vrouwen en literatuur
Elaine Showalter: A literature of their own, British Women Novelists from Brontë to Lessing, Virago, London.
Van Showalter publiceerden we al een artikel in Chrysallis I. Dit boek is een historisch overzicht van de literatuur van vrouwen, verdeeld in drie stadia: ‘feminine’ (1840-1880, de periode van de mannelijke pseudoniemen - de dood van Eliot); ‘feminist’ (1880-1920, een periode van protest); en ‘female’ (1920-1960, romans waarin vrouwen zichzelf ontdekken).
Showalter geeft niet alleen een appendix met biografische gegevens van 213 schrijfsters na 1800, en een bibliografie met veel secundaire literatuur, maar ook een uitgebreide en handzame index. Behalve als sociale literatuurgeschiedenis treft A literature of their own ook door Showalters onderzoek naar literaire symboliek en het hoofdstuk over Virginia Woolf. Leesbaar, noodzakelijk.
Carolyn Heilbrun: Toward a recognition of androgyny, Harper, Colophon.
Heilbrun, die eerder over Dorothy Sayers schreef, schrijft in dit boek over androgyne personages in de literatuur, d.w.z. personages die niet door hun sekse-rol zijn ingeperkt: een vrouwelijk androgyn personage zou mannelijk kunnen zijn zonder belangrijke konsekwenties voor het werk waar ze in voorkomt, en omgekeerd. Heilbrun onderzoekt o.a. de griekse tragedie, de bijbel, middeleeuwse legenden, Shakespeare; bijzondere aandacht krijgen de romans van 19e eeuwse mannelijke schrijvers die vrouwen als protagonisten kozen, en de Bloomsbury-groep. Leesbaar en nuttig.
Aan vrouwen in de beeldende kunst wordt steeds meer aandacht besteed. De Stichting Vrouwen in de Beeldende Kunst geeft een Nieuwsbulletin uit, dat 6 keer per jaar verschijn (postbus 17421, 2502 CK Den Haag, tel. 070-469619).
Ook Openbaar Kunstbezit kwam met een kunstschrift Kunst is vrouwelijk, november 1978. Te bestellen bij Openbaar Kunstbezit, Postbus 5555, 1007 AN Amsterdam, à ƒ 9,50, tel. 020-732680.
Vanwege de boekvorm heeft Chrysallis een zeer lange productie-