[Nummer 291]
Voor de lezers
van de redactie
Alcohol, cocaïne, cannabis, LSD, opium. Al sinds de oudheid hebben schrijvers bij hun werkzaamheden geëxperimenteerd met middelen die een roes opwekken en daarvan via hun werk verslag gedaan. In dit nummer van BZZLLETIN gaat het in essays, prozateksten, gedichten en beeldend werk over ‘onder invloed zijn’ in al zijn schakeringen.
Het Roesnummer bevat onder meer 13e eeuwse gedichten over hasj uit de Arabische cultuur in een vertaling van Hafid Bouzza, prozafragmenten, liederen en gedichten uit diverse culturen en tijden waarin een lofzang op de roes doorklinkt, zoals in Duizend en een nacht, vagantenliederen uit de Carmina Burana (in een vertaling van Allard Schröder), liederen en gedichten uit middeleeuwen, renaissance en romantiek van o.a. De Dene, Bredero, Lord Byron en Alfred Tennyson, en korte verhalen van Rudyard Kipling en Mohammed Mrabet. Verder beschrijvingen van roeservaringen door M. Agejev, Walter Benjamin, Charles Dickens, Sadegh Hedayat, Henri Michaux e.a. Jan van Aken schrijft over soma, Hafid Bouazza essayeert over literatuur en drugs en Yves van Kempen schrijft over literatuur en alcohol. Daarnaast tekenwerk van onder andere Willem Broens en Peter Pontiac.
Dit nummer over de roes is tevens het allerlaatste nummer van BZZLLETIN. Na circa 25 jaar stopt uitgeverij BZZTôH met het doen verschijnen van BZZLLETIN. De redenen daarvoor zijn velerlei.
Er zijn in de loop van die 25 jaar zowel in de literatuur als in de boekenbranche veel zaken veranderd - veranderingen die niet per se gunstig zijn uitgepakt voor het literaire tijdschrift. Zo lijkt het erop dat het zijn rol als informatieverschaffer en gids voor een belangrijk deel is kwijtgeraakt aan andere, met name de elektronische media. De hoeveelheid informatie waar een lezer over kan beschikken is met de komst van internet enorm toegenomen, wat overigens niet automatisch inhoudt dat die informatie ook in kwalitatief opzicht is gegroeid.
Desalniettemin is het zo dat ook een literair tijdschrift zich niet kan onttrekken aan de wetten van vraag en aanbod. Het aantal abonnees van BZZLLETIN is in de afgelopen jaren dermate teruggelopen dat, zelfs met de niet aflatende steun van het Literair Productiefonds, doorgaan financieel niet meer verantwoord was.
Redactie en uitgever bedanken alle abonnementhouders en lezers voor hun trouw gedurende de circa 25 jaar dat BZZLLETIN verscheen.