Hoe kan een automaat een subjectief beeld geven? Voor ons is dit ‘gewoon zien’ neutraal registreren, een visuele les die wij dag in dag uit ingeprent krijgen door het kijken naar de plaatjes om ons heen. Ieder televisiebeeld is ‘in perspectief’, iedere krantenfoto, en niemand heeft er moeite voor hoeven doen. (Het zou pas moeite kosten om het perspectivisch incorrect te krijgen) Toch is ook deze fotografische perfectie een illusie: afhankelijk van de gebruikte lens is de ene vertekening van dezelfde ruimte, even juist als de andere.
Het perspectivisch geconstrueerd beeld gaat uit van één onbeweeglijk oog. Van één centrum van observatie. Vanuit één vastgestelde plek. Er bestaat de gedachte dat het perspectief pas kon worden ontwikkeld nadat rond 1300 in Florence de bril werd uitgevonden. Als voorbode van een correct en eenduidig gezichtsvermogen dat voor ieder mens bereikbaar is. Meetbaar, corrigeerbaar, en scherp op alle afstanden.
Zowel in de Oudheid als in de Renaissance bestonden er vormen van vensterglas. Er bestaat de gedachte dat de behoefte om in perspectief te tekenen samengaat met het gebruik van vensterglas. Daarmee wordt het perspectivisch correcte beeld als het ware opgedrongen aan de kijker door het zien van de buitenwereld door een grid: een in vakjes gedeeld venster.
A Durer, Man die een luit tekent (1525)
Het is wonderlijk om je voor te stellen dat het alleen denkbaar is om perspectief te construeren als de mogelijkheid bestaat om door glas te kijken.
Lens en vensterglas lijken nu de neutrale, technisch veroorzakers van dit beeld. Maar misschien is er sprake van méér dan een betekenisloos realisme. Dit schijnbaar neutrale realisme brengt een eigen wereldbeeld met zich mee: waarin de mens zelf geheel en al in het centrum staat van zijn eigen unieke individuele ervaring en waarbij die ervaring toch gelijkgesteld en gedeeld kan worden met die van de anderen. Er bestaat dan ook de gedachte dat het werkelijke individualisme pas een vorm heeft kunnen vinden nádat het perspectief was uitgevonden.
Dorre techniek krijgt hiermee cultuurfilosofische betekenis: misschien heeft de uitvinding van het perspectief het besef van eenzaamheid pas in zijn volle hevigheid voelbaar gemaakt. Een perspectivisch correct beeld is, naast een leuke manier om een ingewikkeld plein te laten zien, ook de verbeelding van de eenzame mens.
Het werk van De Chirico is een mooi voorbeeld. In zijn schilderijen is de eenzaamheid op twee manieren zichtbaar: het lege plein zelf en de wijze waarop de ruimte is geconstrueerd. Het perspectivisch correcte beeld toont hoe de mens kijkt, opgesloten in zijn brein, bepaald door de constructie van zijn oog, overgeleverd aan de gevangenis van zijn individualiteit.