Beperkte markt
Hoewel ze vanwege de introductie en het verklarend woordcommentaar in principe voor een breed publiek toegankelijk zijn, bestaat voor de literaire teksten zelf merkwaardig genoeg minder belangstelling. In de praktijk zijn deze teksten dus kennelijk vooral bedoeld voor scholieren en studenten aan universiteit en hogeschool. Ze hebben dan ook vaak een wat studieus karakter en ogen niet als cadeauboeken.
‘De markt voor tekstedities is beperkt,’ bevestigt Pleij. ‘Gelukkig gebeurt er vergeleken met tien à vijftien jaar geleden weer heel wat, zeker ook in de vorm van enkele stabiele series, zowel voor de wetenschap als voor een breder publiek.’ Net als Van Oostrom wijst Pleij op het belang van de auteur als gids, die de historische context uit de doeken doet. ‘Klaarblijkelijk is er wel een breder publiek te vinden voor een cultuurhistorische positionering van literaire teksten uit het verleden. Pas ingebed in hun tijd en tegelijkertijd als spreekbuis van en voor mensen en mentaliteiten van vroeger blijken ze aantrekkelijk. Afzonderlijk, zonder die historische context, neemt die aantrekkelijkheid sterk af.’
Hoewel voor een beperkt publiek, publiceren heel wat uitgeverijen teksten uit het verleden. Zulke klassieke teksten verschijnen bijvoorbeeld in de Deltareeks, waarin trouwens ook moderne werken verschijnen. Voor deze serie, bedoeld om het literaire erfgoed vast te leggen, dienen uitgevers zich in te schrijven. Zo staat bijvoorbeeld Van den vos Reijnaerde, waarvan al heel wat edities bestaan, gepland voor een uitgave in 2002, aldus een onlangs in Boekblad verschenen advertentie waarin de uitgaven voor de komende vijf jaar bekend werd gemaakt. Daaronder bevinden zich ook enkele andere Middelnederlandse teksten, zoals Het Antwerps liedboek, Strofische gedichten van Hadewych en Historie vanden vier Heemskinderen, dat in 2006 moet uitkomen.
Voorbeeld van een andere reeks is Tekst en Context van de Amsterdam University Press. Deze uitgeverij mikt met uiterst betaalbare edities van bijvoorbeeld Karel ende Elegast en Van den vos Reinaerde vooral op leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Verder brengt, zoals gezegd, Prometheus een reeks uit onder de titel Klassieken - uitgaven waarin de oorspronkelijke tekst wordt aangevuld met een moderne herdichting.
Lang hiervoor, begin jaren tachtig, gaf Coutinho een reeks populair teksten uit onder redactie van Herman Pleij en Rob Resoort waarin een stuk of zes delen verschenen, zoals Robrecht den Duyvel, De blauwe schuit en De pastoor van Kalenberg, terwijl daarnaast teksten uit zestiende en zeventiende eeuw werden gepubliceerd.