evidente logica. Dit is je reinste zapcultuur. Ik weet niet of er dreiging of troost van uit gaat. De bedoeling van de componist blijft door de tand des tijds of door listige opzet steeds een armlengte voor mij hangen. Niet te grijpen. Van frustratie ga ik letten op de techniek.
Die is op de originele etsen duidelijk zichtbaar. Ik kan dat goed zien, omdat ik op de kunstacademie in Den Haag deze techniek grondig onderwezen heb gekregen van de beeldhouwer Auke de Vries. Zittend in deze bibliotheek ruik ik plotseling weer het etslokaal in Den Haag. De lucht van terpentine en spiritus. De geur van de ets-grond die de plaat tegen het zuur beschermt. Ik zie de oude telefoonboeken die wij voor het afslaan gebruikten. Ik zie mijn nagelriemen zwarten. O, techniek, wat een vertrouwd begrijpen... Wat een genot om hier met de originele prenten te zitten.
Mijn bewondering voor het overweldigende gebruik van de etstechniek doet mijn behoefte aan snappen & begrip wegsmelten als koper in koningswater. Dit is zo perfect dat ik me afvraag of deze ets wel meer wil tonen dan hoe mooi die aquatint is, en hoe delicaat een hoekje arcering kan zijn.
Maar zo gemakkelijk mag ik mijn rede niet laten wegtoveren. Ik leg de verleidelijke originelen terug in hun dozen en duik in een recente, Britse studie. Een boek vol letters. Nu eerst grondig studeren. Hier wordt een virtuoos verband gelegd tussen De Sade, het carnaval, de eervorige eeuwwisseling, de mode van die tijd, de ideeën van de Franse revolutie, de iconografie van de dikke buik en onze Caprichos. De auteurs hebben werkelijk alles erbij gehaald wat licht op de zaak kan werpen. De betekenissen buitelen over elkaar heen en overtreffen in aantal bijna de aantallen figuren in de etsen zelf.
En welke opzienbarende ontdekking hebben de schrijvers van het boek gedaan? Het moment van uitgave van de serie is heel betekenisvol: de laatste dag van het laatste carnaval van de achttiende eeuw. De plaats van uitgave is zo mogelijk nog zorgvuldiger gekozen: een soort drogisterij/parfumerie in de straat waar Goya zelf woonde en de naam van die straat is: Onttoveringsstraat (Calle Desengao). Om deze onverwachte verkoop op deze onverwachte plek enige bekendheid te geven, plaatste Goya een uitgebreide advertentie in de Diario de Madrid. Volgens de auteurs van het boek bevat deze wetenschap de sleutel tot het werk.
Ik zal het u uitleggen: via de drogisterij wordt het werk tot medicijn gebombardeerd. Het moment van uitgave is het moment waarop de