Aangepaste stijl
De Koning van het Meer is zonder meer een boeiende poging tot een vernieuwende, complete compositie: vanuit alle mogelijke vertelperspectieven wordt niet alleen een moordonderzoek, maar ook een gecompliceerde misdaad tegen het milieu procesmatig beschreven. Een bonte stoet aan informatiedragers passeert de revue, telkens in aangepaste stijl, lay-out en lettertype: een dreigbrief, een reisbrief, een politie-observatieverslag, kranteartikelen, een concept-requisitoir en tot slot een gedicht.
Bossink tovert onderweg menig fraaie naam uit zijn hoed, vaak met een traceerbare verwijzing naar andere personages uit de (literaire) werkelijkheid: Isabel Buendia (Márquez) en Senor Escovar (vergelijk met drugsbaron Escobar) zijn hiervan de beste voorbeelden. Pillage en Kwaal-Murier mogen er ook wezen.
De plot is weer goed verzorgd, verheugend is dat het toeval bij Bossink steeds minder prominent aanwezig is. Niemand zal het deze Officier van Justitie kwalijk nemen dat hij in dit boek - op de golven van het succes van de rechtbank-thriller - ook een stukje rechtzaal voor zichzelf reserveert. Als leek in justitieland heb ik mij er wel over verbaasd dat het kennelijk mogelijk is dat een verdachte tijdens een rechtzitting plotsklaps het verhoor van een getuige kan overnemen. Voor het rondmaken van het verhaal komt deze overname zeer gelegen, maar zou deze gang van zaken in werkelijkheid genade hebben gevonden? ‘Ze had er het recht toe, dus liet de voorzitter haar begaan,’ staat er letterlijk, dus hoop ik er maar het beste van.