was. De democratie werd heringevoerd, maar uiteindelijk bepaalden de grote ondernemingen en landen als Amerika hoe ver de revolutie mocht gaan. De uiteindelijke macht bleef bij dezelfde groep mensen, voor de doorsnee Portugees veranderde er weinig, die bleef zo arm als een kerkrat.
Portugal, de bloem en de sikkel is in Portugal nooit verschenen.
Nee! Het idee! Ik heb het in 1975 aan Portugese uitgevers aangeboden en die zeiden: ‘Laten we eerst maar tien jaar voorbij laten gaan, dan zien we wel weer, want het is nu te hot. In 1986 heb ik het weer aangeboden, aan dezelfde uitgevers. Toen zeiden ze: ‘Wacht nog maar minstens tien jaar, want nu zou het nog slechter uitvallen.
Ik heb nog nooit zo hard en zo lang aan een boek gewerkt. Al in de jaren vijftig was ik begonnen met documentatie te verzamelen. Ik zag dat er een continuïteit was in de opeenvolgende Portugese machthebbers, dat de dictatuur van Salazar slechts een schakel was van een hele lange ketting. Ik besefte dat niet Salazar, maar de Portugese bourgeoisie de touwtjes in handen hadden. Het gaat erom dat ook na de revolutie nog steeds de sociale klasse de dienst uitmaakt die al sinds de ontdekkingsreizen aan de macht is. Het volk kan hen niets schelen, daar mag je mee doen wat je wilt, je mag het misbruiken, negeren, arm houden. Het volk is straatarm, het onderwijs is slecht, de medische voorzieningen voor mensen zonder geld zijn onvoldoende.
Het politieke proces in Portugal is een farce. Het is bitter om te zien dat niet de belangen van het volk voorgaan, maar de carrièreplannen van bepaalde mensen. Mario Soares had drie wensen: minister van Buitenlandse Zaken worden, minister-president worden en tot slot: president van de republiek. Dat is hem begin 1986 uiteindelijk gelukt. Ik walgde ervan, voor mij is de Portugese geschiedenis op die dag opgehouden. Ik volg de actuele Portugese politiek nu verder niet meer. Ik erger me er niet meer aan, dat probeer ik althans.
(Tien seconden later:) Maar wat me ziedend van woede maakt, en wanhopig en bitter, is dat de machthebbers het volk straks op laten draaien voor de problemen die ontstaan na de aansluiting van Portugal bij de Europese Gemeenschap. Het is nu al te voorzien dat de helft van de Portugezen die in de landbouw werken straks zonder broodwinning komt te zitten. Een paar miljoen jonge mensen zullen hun heil in de steden moeten gaan zoeken. En de politici halen hun schouders op en zeggen: ‘Ach, er zullen wat sloppenwijken bijkomen en je zult weer goedkoop huishoudelijk personeel kunnen krijgen.’ Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest van de overgang van een autoritair naar een democratisch regime! De positie van het volk is sinds de revolutie alleen maar verslechterd. Sla het register van Portugal, de bloem en de sikkel maar op. Op een enkeling na hebben ze het allemaal voortreffelijk gered. En ook alle ‘revolutionairen’ van toen gaat het voor de wind.
Ik had als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Na de oorlog bleven in Portugal en Spanje de fascisten gewoon aan de macht, nog dertig jaar lang. Steeds dacht je: op een dag komt er een eind aan. En als dat eind dan komt, in de vorm van een revolutie, dan verandert er eigenlijk niets. Dat was heel bitter.
Ik was zo teleurgesteld over het verloop van de revolutie en het geringe effect dat Portugal, de bloem en de sikkel sorteerde dat ik tussen 1975 en 1983 niets meer gepubliceerd heb, met het idee: als er toch niet naar me geluisterd wordt, dan maar niet. Ik ben wel voor mezelf blijven schrijven in die tijd. Ik doe niets aan sport, ik jaag niet. Ik heb een verschrikkelijke afkeer van lichamelijke inspanning. Het enige dat bij mij beweegt zijn mijn hersenen, ik schrijf om in conditie te blijven.
Het boek is niet uitgegeven in Portugal, maar het manuscript is wel ondergronds verspreid onder een aantal mensen en we mogen aannemen dat de Portugese autoriteiten via hun ambassade in Nederland het een en ander ter ore is gekomen. Hoe werd er op gereageerd?
Ik ben noch bij links, noch bij rechts geliefd. Dat kan me ook niet schelen. Mijn boeken worden niet meer uitgegeven in Portugal, maar ik ben nooit bedreigd of lastig gevallen, welnee. De machthebbers hebben eenvoudig geen boodschap aan me.
In Nederland was de teneur van de reacties: die man is tegen de revolutie en dus conservatief. Links Nederland kon niet velen dat er kritiek was op hun linkse Portugese vrienden die aan de macht waren gekomen. Achteraf bleek dat ze de verkeerde vrienden hadden gekozen.
In de roman De zevende golf ironiseert u het engagement van links Nederland met Portugal.
Ik had ze ook in de collegezaal: sandalen, blootsvoets en een beetje gescheurde kleren. Soms hadden ze hun poezen en baby's bij zich. Het zijn de yuppies van nu, nu lopen ze in driedelige pakken.
U nam en neemt hen hun onvoorwaardelijke steun aan de revolutie kwalijk.
Ze wilden niet inzien wat er werkelijk aan de hand was. Ze werden aangetrokken door het feest van de revolutie, niet door de ellende ervoor en erna. Lekker sovjet spelen, lekker dingen kapot maken en tegen de rijken schreeuwen. Nu kijken ze niet meer naar Portugal om, ze zijn verveeld met hun speeltje. Het kan ze niets schelen hoe slecht het daar gaat. Het enige wat ze interesseert is dat je lekker goedkoop op vakantie kan naar Portugal.