nog een grotere kluif was dan hun relaties met mannen. Ik had zoveel materiaal uit mijn eigen leven en bovendien wist ik daar het meeste van. Dat is voor mij een veel grotere motivatie geweest dan te willen laten zien hoe ik leef, want daar heb ik geen behoefte aan.
Wordt het geen automatisme om van belangrijke gebeurtenissen uit je bestaan een boek te maken?
Het gaf een heleboel opschudding toen ik een relatie begon met een man na een tijd alleen met vrouwen geleefd te hebben, net als de ziekte en de dood van mijn moeder. Door zulke gebeurtenissen word je uit je vanzelfsprekendheden gerukt an dat geeft aanleiding tot een nieuw denkproces. Daar komt nog weleens een roman uit voort. Ik ben wel benieuwd of ik nog eens een roman kan schrijven zonder dat de pleuris in mijn privéleven is uitgebroken.
Alba is een boek dat nog het meeste als roman is opgezet. Je hebt veel aandacht aan de vorm gegeven.
Ik wou gewoon eens proberen of ik een roman kon schrijven zonder didaktisch of politiek doel. Er waren verschillende redenen om me niet aan de werkelijke feiten te houden. De eerste heel praktische was dat ik na De schaamte voorbij wist wat je mensen allemaal aandoet als je ze in een boek gebruikt. De tweede - het klinkt misschien wat raar voor iemand die veel autobiografisch materiaal verwerkt - was dat het werkelijke leven vaak te chaotisch en te oninteressant is om een boek van te maken. Als schrijfster wilde ik de vrijheid om me niet aan de waarheid te hoeven houden, want als je iets autobiografie noemt ben je ook verplicht je aan de waarheid en niets dan de waarheid te houden. Bovendien had ik de baldadige zin om gewoon een liefdesroman te schrijven over een man en een vrouw met een gelukkig einde. Ik was benieuwd of me dat zou lukken. Natuurlijk bestond er wel degelijk de aanleiding dat ik zelf een relatie met een man was begonnen, maar in feite wilde ik gewoon een liefdesroman schrijven.
Werd het schrijven moeilijker toen je je eenmaal serieus met de vorm ging bezighouden?
Nee, ik heb Alba eigenlijk snel geschreven toen ik mijn besluit eenmaal genomen had. Wat ik wel veel moet doen is schrappen. Het herschrijven bestaat voor mij voor een groot deel uit weggooien en weglaten, want ik ben lerares, wat tegelijkertijd mijn kracht en mijn handicap is. Daardoor heb ik nogal de gewoonte om dingen uit te leggen en bovendien de verschrikkelijke neiging om dingen te herhalen. Dat is niet goed. Je moet het verhaal het verhaal laten, het zo kaal mogelijk houden en de lezers zelf hun conclusies laten trekken. Zelfs bij De schaamte voorbij heb ik zwaar geselecteerd, want het was helemaal niet mijn bedoeling om een autobiografie te schrijven. Ik wilde laten zien hoe je feministe wordt aan de hand van de gebeurtenissen uit het leven van een vrouw. Met dat idee in je hoofd laat je alles wat je als ruis of irrelevant ervaart weg en eigenlijk bleek De schaamte voorbij toen ik het achteraf teruglas veel gecomponeerder te zijn dan ik dacht. Maar het is waar dat ik tegenwoordig meer dan vroeger met de vorm bezig ben. Ik denk erover na, wat te maken heeft met het feit dat je je toch een vak hebt eigengemaakt. Het verhaal in Alba is tamelijk simpel en triviaal, vind ik en wat langzamerhand een uitdaging voor me wordt is met zo'n verhaaltje iets te doen waardoor het spannend wordt om te lezen.
Alba is een liefdesroman met een happy end, hetgeen in de literatuur niet vaak voorkomt. Is het je in de kritiek kwalijk genomen dat je de roman zo laat eindigen?
Ik vergeet recensies altijd weer snel, maar ik geloof niet dat het zo direct is gezegd. Wel geloof ik dat er een dergelijke ondertoon viel te beluisteren. Je geeft mensen een aanleiding om zo'n boek te gaan vergelijken met kasteelromans, die ook altijd voorspoedig eindigen. Ik kon het van tevoren voorspellen en het gebeurde ook prompt. Het interessante blijft dat critici kolommen volschrijven over een boek dat ze als een kasteelroman beschouwen. Dat lijkt me met elkaar in tegenspraak, want over kasteelromans schrijf je niet zo boosaardig.
Kun je je voorstellen dat je een honderd procent fictief boek zou schrijven?
Ik geloof niet dat dat bestaat maar de laatste tijd begin ik er zin in te krijgen om wat meer fictief te schrijven. Bij het schrijven van fragmenten merk ik dat ik in de derde persoon, dus vanuit een ander standpunt ga schrijven, maar je kunt natuurlijk niet om jezelf heen. Je eigen persoonlijkheid blijft in je werk kruipen, al is het alleen maar door de manier waarop je andere karakters schept en begrijpt. Toch blijf ik met het gevoel zitten dat het luxueus is om iets te schrijven wat volstrekt verzonnen is.
In jouw mensen komen dikwijls mensen uit je directe omgeving voor, hetgeen gemakkelijk problemen kan veroorzaken. Hoe ga je daarmee om?
Langzamerhand heb ik daar een paar normen voor moeten ontwikkelen. Mijn zoon bijvoorbeeld heb ik gevraagd of hij het ermee eens was om in mijn boeken voor te komen, want hij heeft zijn relatie met mij niet uitgekozen en ik vond dat hij er wat over te zeggen had. Sommige mensen kon ik moeilijk vragen wat ze ervan vonden, omdat het contact nu niet direct gezellig is, maar dan probeer ik me te onthouden van al te grote oordelen. Ik houd het open en beschrijf hoogstens hoe ik persoonlijk iemand ervaren heb, zodat niemand het ermee eens hoeft te zijn. Verder probeer ik nooit uit rancune te schrijven of de behoefte om iemand iets betaald te zetten.
Mensen reageren niet zelden emotioneel op hetgeen je schrijft. Heb je daar een verklaring voor?
Dat weet ik niet zo erg. Als feministe wist ik natuurlijk dat ze kwaad zouden worden. Ik had dat vanaf mijn eerste artikeltje verwacht en ik ben daar nooit zo ontsteld over geweest. Maar dat mensen kwaad worden om een boek als Een kleine moeite verbaast me enorm. Het is een volkomen onschadelijke roman waaraan volgens mij niemand zich een buil kan vallen. Ik vind het een bizar en interessant verschijnsel. Die woede kan te maken hebben met het gegeven dat in Een kleine moeite de hoofdpersoon alle moge-