ziel je influistert.
Maar is dat niet hetzelfde als wat de gemiddelde politicus doet? Gaat het er hen ook niet om de gemeenschap te manipuleren aan de hand van hun eigen individuele innerlijke waarden en maatstaven?
De meeste politici hebben slechts één devies: wie de geschiedenis niet kent, zal haar fouten herhalen. Maar: hoewel ze de geschiedenis verdomd goed kennen, blijven ze precies dezelfde fouten maken. Als antwoord op jullie vraag: keer op keer worden gevallen die op zich heel eenvoudig zijn zo gecompliceerd gemaakt, dat ze problematisch worden. Daar heb ik dan ook zo veel moeite mee: geld aan bewapening uitgeven, je verdedigen tegen een zogenaamde vijand, terwijl de werkelijke vijand in jezelf schuilt. In feite beschermen landen zich tegen zichzelf. Revoluties zijn tegenwoordig onmogelijk, want er zijn teveel wapens. Daaruit volgt dat revolutionaire gedachten zich nog amper kunnen ontplooien, en dat is het droevige van de situatie. Het idee van vrijheid wordt langzamerhand door ons opgegeven, we raken er steeds meer van vervreemd. Daarom geloof ik dat iemand die werkelijke vrijheid nastreeft alleen op zijn gevoel af moet gaan.
U bent tot hoogleraar benoemd aan de toneelschool van de Universiteit van Brooklyn.
Ja.
Beschouwt u het als uw plicht deze denkbeelden, uw filosofie in uw lessen te laten doorklinken?
O ja, ja, zeer zeker. Een toneelspeler moet op de hoogte worden gesteld van de politieke macht die het theater heeft. De meeste studenten komen van het straattheater, en dat is goed zo. Het dure, georganiseerde theater is eigenlijk volledig oninteressant. Wat mij boeit is dynamisch politiek theater.
Ik wil niets simpeler maken dan het is. Ik vind alleen dat je jezelf niet als liberaal kunt beschouwen, als je alleen van anderen verwacht dat ze iets voor de vrijheid doen. In de Verenigde Staten kiest meer dan 50% van de bevolking überhaupt niet. Ze laten het erbij in de hoop dat alles goed gaat. Dat zegt toch genoeg!
Als je nagaat hoe kort de Verenigde Staten eigenlijk bestaan, krijgt zo'n berustende, cynische houding iets zeer verontrustends.
Ook Gui genoot van de voordelen van een dergelijke cynische opstelling
Absoluut! Bernard Gui beschikte op die manier over macht. Men vertrouwde er gewoonweg op dat hij goed was en het slechte in de wereld wel even uit zou bannen. Voor mijn interpretatie van de rol van Gui houdt dat in dat ik moest proberen Gui als een mens zonder enige warmte neer te zetten, als iemand bij wie zelfs de schaduw van een ziel ontbreekt.
Is zo'n manier van spelen moeilijk?
Ik denk dat het sowieso een bijzondere acteeropgave is een mens te spelen zonder warmte, zonder ziel. Kijk, iedereen wil altijd zo leuk mogelijk of in ieder geval zo aardig mogelijk gevonden worden. Ik speel Gui zo, dat je hem alleen kunt haten.
F. Murray Abraham
En dat is het punt: gelijk bij de eerste opnames vond iedereen die erbij was dat ik in de rol van Gui aantrekkelijk, ja zelfs erotisch overkwam. Toen wist ik dat het me gelukt was het archetype van het kwaad te treffen. We leven immers in een tijd waarin het slechte en het gemene als aantrekkelijk, ja, erotisch ervaren wordt.
Dat doet aan de fascinatie denken die het fascisme op veel mensen uitoefende?
Exact! En zoiets bedoel ik wanneer ik zeg dat kennis van de geschiedenis onontbeerlijk is en zoiets bedoel ik ook wanneer ik het heb over de politieke macht van het theater.
In het Central Park in New York bestaat er een theaterinstituut, ‘Shakespeare in the park’ genaamd. Vorig jaar heb ik er in Antigone meegespeeld. Mijn rol was die van Creon wiens persoonlijkheid aardig in de richting gaat van bepaalde reactionaire lieden uit de westerse wereld. De angst voor een teveel aan vrijheid, namelijk anarchie, drijft Creon en de zijnen in de reactionaire hoek. Ik ben zelf tegen anarchie, omdat zelfs de mildste vormen al een spoor van verrotting en verwildering achterlaten. Ik wil geen anarchie. Maar het vrijheidsbegrip dat ervan uitgaat dat een oostblokland vrij, want veilig is, staat me evenmin aan.
Ja, het heeft allemaal veel met toneel te maken. Ik geef