Literary Property
In Hollywood heeft men het niet over boeken of over literatuur, maar over het ‘literary property’, het literaire eigendom. Het ‘literary property’ kan van alles zijn: Liedjes, romans, korte verhalen en toneelstukken, stripverhalen en fotoromans, gedichten, musicals, tijdschrift-verhalen, scenario's en synopsissen. Allemaal literary properties waar films naar gemaakt zijn.
De musical The West Side Story, het stripverhaal ‘Superman’ de Broadway comedy The Sunshine Boys, het toneelstuk Play it again, Sam!, de tijdschrift-verhalen ‘Perfect’ en ‘Urban Cowboy’, de roman Out of Africa en het gedicht ‘The Ballad of Gregorio Gortez’ dienden als basis voor een film.
Vaak vergelijkt men de film met de literatuur, zoals in het geval van de verfilming van de bijbel, toen een bioscoopbezoeker na afloop van de voorstelling opmerkte: ‘The book was better!’ (Helaas konden de auteurs dit niet beamen.) Het verfilmen van boeken heeft ook veel voordelen. Door films worden boeken populair; films halen boeken van stoffige boekenplanken waardoor ze weer gelezen worden: Boeken verkopen vaak beter als ze verfilmd zijn.
The Color Purple van Alice Walker bijvoorbeeld is beter verkocht en gelezen nadat het boek verfilmd is door Steven Spielberg. De klassieke roman Out of Africa staat wekenlang op de Top Tien van de New York Times Book Review, nadat het boek is verfilmd. Een film is reclame voor het boek en de filmproducenten betalen voor die reclame.
Het ‘literary budget’ maakt meestal zes procent van het filmbudget uit, inclusief de rechten, opties en scenario. Wanneer iemand een boek wil bewerken voor een film onderhandelt hij of zij met de schrijver via de literaire agent over de filmrechten. Die rechten zijn ‘negotiable’, er valt dus over te onderhandelen. De prijs voor de rechten varieert van nul tot miljoenen dollars. Eén van de hoogste prijzen die ooit voor filmrechten betaald is is die voor het stripverhaal/de musical Annie, waar Columbia Pictures in '78 bijna vijf miljoen dollar voor betaalde.
De producent, regisseur of scenarioschrijver die een boek wil bewerken, vraagt meestal eerst een optie bij de schrijver aan. Met een optie heeft diegene dan het recht om een boek te gaan ‘ontwikkelen’, om te vormen tot een filmscenario. Een optie kan via de literaire agent bij de schrijver verkregen worden, meestal voor de periode van één jaar tot achttien maanden. De prijs voor een optie is meestal acht tot tien procent van de prijs van de rechten van het boek.