Samen bekijken we de foto die het Limburgs Dagblad mij ter beschikking stelde, de foto van Jan Hanlo's begrafenis, met het onderschrift:
VALKENBURG, 23 juni. - Na een uitermate stijlvolle plechtigheid in de St. Josephkerk in Broekhem-Valkenburg is zaterdag de dichter Jan Hanlo begraven op het kerkhof te Broekhem. De letterkundige, die de afgelopen maandag op 57-jarige leeftijd overleed aan de verwondingen, die hij opliep bij een motorongeval, werd uitgeleide gedaan door tal van prominenten uit de literaire wereld. Aanwezig waren onder anderen de schrijvers Bernlef, K. Schippers, Bert Voeten, Bertus Aatjes, Harry Prick, Paul Haimon, Ton van Reen, Remco Campert, Leo Herberghs, Willem K. Coumans en de uitgever Geert van Oorschot. Op het kerkhof werd een kort dankwoord gesproken door een neef van de overleden dichter.
‘Ja, dat is weer al bijna 15 jaar geleden’, zegt Mevrouw Van der Ploeg. ‘Ik sta zelf ook op die foto, links, met mijn zwarte tasje en hoed’.
Van de genoemde schrijvers is alleen Willem K. Coumans herkenbaar, schuin links achter haar, samen met zijn vrouw Harjo. Allebei werkten zij mee aan het In Memoriam-nummer van Kentering Achterwaartse blik op een uniek solist, Willem K. Coumans zelfs als gastredacteur. De neef die het dankwoord sprak, dokter Luid Crobrach, is een broer van Mevrouw Van der Ploeg. Samen met zijn vrouw staat hij rechts van haar. Maar iemand die niet genoemd wordt, en die ook op de foto staat, wil ik hier graag een eresaluut brengen, want wat Harry Prick voor Lodewijk van Deijssel was, is deze figuur voor Jan Hanlo aan het worden, zo langzamerhand. Veel van de gegevens die ik in de afgelopen maanden verzameld heb, kwamen bij hem vandaan, en praktisch iedereen die aan dit Bzzlle-tin-nummer heeft meegewerkt, heeft iets met deze ‘verzorger van de literaire nalatenschap van Jan Hanlo’ te maken gehad.
Deze man, Ser J.L. Prop, op de foto de man met het fototoestel, links naast de dame met de witte hoed, breng ik op deze plaats, bij het graf van Jan Hanlo, graag dank, als daad van eenvoudige rechtvaardigheid. Zijn vele verdiensten in verband met het Hanlo-onderzoek mogen best eens apart vermeld worden.
De inmiddels gewijzigde grafsteen van Jan Hanlo werd in dezelfde stijl gehouden als de mens Jan Hanlo was; eenvoudig. Opvallend en enigszins onbegrijpelijk was wel dat als sterfdatum vermeld stond: 24 juni 1969, terwijl Jan Hanlo overleed op 16 juni.
Foto-reprodukties: Aldert Walrecht Jr.
Foto van het ongeluk: Karel Gerrits.
Foto begrafenis Jan: Limburgs Dagblad.