laatste obstakel voor een totale controle over de maatschappij. Daarom heeft de Partij een planning op lange termijn opgesteld om het uit te roeien. De enkeling moet een gewillig werktuig worden dat alle prikkels die de Partij geeft zonder meer gehoorzaamt.
Gedeeltelijk is dit plan reeds gerealiseerd. De uitwendige controle is totaal. Het telescherm, dat zo fijngevoelig is dat het zelfs je hartslag kan registreren, de Dunkpolitie (Thought Police) en vooral de medemensen die je doen en laten voortdurend bespieden zorgen ervoor dat je volmaakt gecontroleerd wordt. Het gevolg is een intense en nooit aflatende angst. ‘Always the eyes watching you’, verwijst niet alleen naar ‘Grote Broer’ maar naar iedereen. Zo verzeilt de mens in een situatie van totale eenzaamheid en isolatie. Hij kent geen veiligheid of privacy meer en het is haast onmogelijk om ernstige menselijke relaties aan te knopen. Bijzonder pijnlijk ervaart de lezer dit als de blik van Julia (een blik van liefde) door Winston verkeerd begrepen wordt en hij in paniek raakt. De druk op het individu wordt het best geformuleerd in het volgende citaat:
‘Always the eyes watching you and the voices enveloping you. Asleep or awake, working or eating, indoors or out of doors, in the bath or in bed - no escape. Nothing was your own except the few cubic centimetres inside your skull.’
Deze enkele kubieke centimeters vormen het nieuwe doelwit van de Partij. Zij streeft ook een volledige inwendige controle na over het denken van elk mens. ‘Vrijheid is slavernij’ houdt in dat de Partij de vrijheid wil afschaffen. In Brave New World formuleerde Huxley de slogan ‘When the individual feels, the community reels’ dit geldt ook voor Oceania. Daarom tracht de Partij het individuele voelen en denken volledig te conditioneren door:
- | intense propaganda; |
- | verplichte groepsactiviteiten; |
- | intimidatie. ‘Oorlog is vrede’ verkondigt de Partij en bijgevolg onderhoudt zij de angstgevoelens van de burgers door de eeuwigdurende oorlogen; |
- | de vernietiging van het verleden, wat een belangrijke toepassing is van de derde slogan ‘onwetendheid is kracht’; |
- | de reductie van de taal tot Nieuwspraak (Newspeak) die noties impliceert als eendespraak (duckspeak), dubbeldunk (doublethink), misblik (facecrime), eigenzin (ownlife). |
Laat ons dit even illustreren.
Orwell koos als datum voor zijn roman 1984. Het individu bestaat nog, maar is al een hoge uitzondering geworden. Als werktitel voor zijn boek noteerde Orwell ‘The last man in Europe’ en dat maakt zijn oorspronkelijke bedoeling erg duidelijk. In 1984 zijn de proles, die 85% van de bevolking uitmaken, reeds volledig tot slavernij gebracht. Alleen in de Randpartij (Outer Party) is er nog enig persoonlijk denken mogelijk. Toch blijkt dat in de meeste gevallen de normale menselijke reacties reeds vervangen zijn door geconditioneerde reflexen: angst, onverschilligheid en zelfs wreedheid. Zo is b.v. de reactie van Winston en van het gehele publiek in een filmzaal erg tekenend. Bij het zien van een gruwelijke scene waarbij een reddingsboot met vrouwen en kinderen gemitrailleerd wordt, zit het publiek te lachen. Slechts na een zekere tijd is er één vrouw die verontwaardigd reageert. Ze wordt onmiddellijk opgepakt.
Het gevoelsleven van het individu wordt door de Partij verarmd en gemanipuleerd. Dit blijkt uit de erg puriteinse houding van de Partij tegenover de sexualiteit. Julia legt dit als volgt uit:
‘It was not merely that the sex instinct created a world of its own which was outside the Party's control and which therefore had to be destroyed if possible. What was more important was that sexual privation induced hysteria, which was desirable because it could be transformed into war-fever and leader-worship.’
Er valt een interessante vergelijking te maken tussen de conditionering in 1984 en in Brave New World. Vooraf blijkt wel dat de bedoeling totaal tegengesteld is. In 1984 vinden we een conditionering van de angst, terwijl Huxley een conditionering van het genot voorstelt. De methodes verschillen gedeeltelijk. Huxley maakt gebruik van gesofisticeerde psychologische technieken zoals hypnopedie, genenbehandeling, Pavloviaanse conditionering. Orwells aanpak is minder wetenschappelijk en is eerder op volwassenen gericht. Beide auteurs hebben wel het belang ingezien van slogans, propaganda, sociale druk, censuur, enz. We kunnen dit met enkele voorbeelden illustreren.
Het effect van de grote poster met ‘Grote Broers’ foto wordt als volgt beschreven:
‘The hypnotic eyes gazed into his own. It was as though some huge force were pressing down on you - something that penetrated inside your skull, battering against your brain, frightening you out of your beliefs, persuading you, almost, to deny the evidence of your senses.’
In Brave New World vinden we een intensief gebruik van kinderachtige slogans als: ‘ending is better than mending’, ‘the more stitches, the less riches’, ‘I do love flying’, enz.
Als verplichte groepsactiviteit vermelden we de dagelijkse twee minuten Haat. Deze sessies hebben een bijzonder sterk conditionerend effect.
‘(...) the sight or even the thought of Goldstein produced fear and anger automatically.’ Winston kan zich niet losrukken van de algemene hysterie en moet toegeven: ‘(...) that it was impossible to avoid joining in. Within thirty seconds any pretence was always unnecessary’.
In Brave New World vinden we als substituut voor religieuze diensten een soort spiritistische séance.
Onder sociale druk wordt de enkeling er in 1984 toe aangezet lid te worden van organisaties als de sportvereniging, de anti-sex liga, enz. Teamwork en door de Partij geleide ophitsende vergaderingen verhinderen de mens om nog kritisch en persoonlijk te denken.
Ook in Brave New World is de sociale druk erg groot. Wie niet volgens de geijkte patronen consumeert en leeft, wordt met de vinger nagewezen en als een zonderling en gevaarlijk sujet beschouwd.
Minder opvallend zijn de parallellen tussen de andere hogergenoemde aspecten, nl. de houding tegenover de geschiedenis en de Nieuwspraak. ‘History is bunk’ heet het bij Huxley. Orwells visie is meer uitgewerkt en nog veel drastischer. De taak van Winston Smith bestaat erin de geschiedenis te vervalsen door het aanpassen van historische documenten (o.a. kranten) aan de geldende Partijlijn. Zo verdwijnen alle bronnen en wordt de waarheid niet meer te achterhalen. Uiteraard wordt het ook onmogelijk de leugens van de Partij te bewijzen. Het belang hiervan kan niet overschat worden. Het wordt voor de Partij bijzonder simpel om beslissingen te nemen, terwijl de enkeling werkelijk geen enkel houvast meer heeft om zich op te baseren. De mens moet in het heden leven: het verleden is verdwenen en projecten voor de toekomst kunnen nergens op gesteund worden. Winston is diep geschokt door het feit dat blijkbaar iedereen vergeten is hoe korte tijd tevoren de bondgenootschappen totaal anders lagen. In één nacht kunnen de allianties wisselen. Merkwaardig is wel dat Winston zelf zeer weinig herinnert van zijn eigen kinderjaren. Dit wordt in het verhaal nauwelijks toegelicht en berust wellicht ook op één of andere vorm van conditionering. Zo kan hij zelfs de volledige tekst van een populair kinderdeuntje niet herinneren. Soms voelt hij aan dat het niet steeds zo is geweest, maar hij kan niets bewijzen. Deze onmacht voert hem tot wanhoop en zelfs tot twijfel aan zijn eigen geestesvermogen.
Nieuwspraak is ontworpen als een machtig middel om het denken te verengen. Ook dit is conditionering. Als elk woord nog slechts één bepaalde betekenis heeft, dan wordt het behavioristisch model (prikkel - antwoord) het enige mogelijke in het taalgebruik (woord - wederwoord), maar ook in het gedragspatroon (woord - handeling). Taal vervalt in eendespraak: een mechanisch, robotmatig doordrammen, en origineel denken wordt onmogelijk.
Zelfs misdunk (Thoughtcrime) en eigenzin (Ownlife) zullen verdwijnen, terwijl dubbeldunk geen enkele inspanning meer zal vergen van het individu, maar tot een zuivere reflex zal herleid zijn. Orwell spreekt hier van instinct: ‘(...) to dissemble your feelings, to control your face, to do what everyone else was doing, was an instinctive reaction.’ Eerder in het boek schreef hij: ‘(...) from habit that became instinct’, waaruit duidelijk blijkt dat het instinct hier het resultaat van conditionering is.
Het uiteindelijke doel blijft uitroeiing van het individuele denken, waardoor radikale trouw aan de Partij vanzelfsprekend