Voorwoord
Bij zijn zuster Marie in Brugge
Aan Willem Elsschot, één der grootste Nederlandstalige schrijvers is, voor zover ik weet, nimmer een themamummer van een literair tijdschrift gewijd.
De door BZZTôH i.s.m. de VARA en BRT georganiseerde Elsschotmanifestatie op 25. april 1977 in het Haagse HOT-theater was aanleiding om het aprilnummer van het door BZZTôH uitgegeven literaire tijdschrift BZZLLETIN tot Elsschotnummer te verheffen. Besloten werd voor één keer een afwijkende opzet te realiseren en ook het uiterlijk een andere aanblik te geven. Alle vaste rubrieken werden weggelaten evenals advertenties, die geen betrekking op het onderwerp hadden, zodat een Elssahotuitgave het resultaat kon worden.
Het feit dat nu voor het eerst een noemenswaardig aantal brieven van Willem Elsschot is samengebracht rechtvaardigt zeker een dergelijke uitwerking.
Naar ik hoop zal dit boekje dan ook mede een aanzet zijn tot verdere -uiteraard bij voorkeur integrale- publicatie van de omvangrijke correspondentie van Elsschot en daardoor de studie aangaande zijn werk en persoonlijkheid kunnen bevorderen.
Ook zal er nog veel opgespoord moeten worden, al was het alleen maar de Revue Continentale Illustrée, het voorbeeld van het Algemeen Wereldtijdschrift in Lijmen, dat helaas tot op heden onvindbaar is gebleven. Ook bij de drukkerij, die het destijds vermenigvuldigde tot de gigantische oplage en waarover niet lang geleden het faillisement werd uitgesproken. Of de artikelen die Elsschot in 1919 en 1920 voor de NRC schreef als correspondent voor Antwerpen, waarvan u er een vindt afgedrukt.
Bijzondere dank gaat hierbij in de eerste plaats uit naar de heer Jan C. Villerius voor zijn geestdriftige en aanstekelijke medewerking en verder naar mevrouw Adèle Kelner-De Ridder en de heren Walter de Ridder, Bert Voeten en Z. Kraaieveld, het Letterkundig Museum te Den Haag en Uitgeverij Querido die o.m. bereidwillig toestemming verleende tot overname van de korte bi (bli) ografie en illustratiemateriaal uit Kijk, Willem Elsschot (1970); naar de AVRO, die de tekst van de Literaire Ontmoeting die betrekking had op Willem Elsschot van 18 september 1963 op geluidsband ter beschikking stelde, waardoor de getuigenissen op blz. 20 en 49 opgetekend konden worden; naar de VARA en BRT, die het ons mogelijk maakten interviews met Elsschot en Walter de Ridder uit de vergetelheid te maken.
Phil Muysson