Amerikaanse pocketuitgave (Bantam, f 7,50), terwijl Bruna (die ook Sula van Toni Morrison uitbracht) binnenkort volgt met de vertaling: De vrouwen van Corregidora. Het zwarte Amerikaans van Gayl Jones is de taal van de blues, en de hoofdfiguur is een jonge vrouw die onder meer door in café's de blues te zingen haar eigen identiteit probeert te ontdekken, en met name de betekenis van haar verleden daarin. Een indrukwekkende roman, die soms op het randje van de melodramatiek balanceert. Maar ook dat is eigen aan de blues.
Ishmael Reed & allen weinberg
Van de genoemde auteurs is Ishmael Reed de enige die door de Amerikaanse literaire establishment langzamerhand als één der grootste naoorlogse Amerikaanse auteurs erkend begint te worden. Vorig jaar won hij met zijn vierde roman, het nu in pocket verschenen The Last Days of Louisiana Red (Bard/Avon,f 8,25) de Richard and Hinda Rosenthal Foundation Award, de belangrijkste lauwering na de National Book Award en de Pulitzer Prize. Eerder verschenen van hem The Free-Lance Pallbearers, Yellow Black Radio Broke-Down en Mumbo Jumbo, terwijl dit najaar Reed's vijfde roman, Flight to Canada, op de markt kwam, voorlopig nog in een niet in Nederland geïmporteerde gebonden editie. Hij is bovendien de auteur van twee poëziebundels en de samensteller van evenveel bloemlezingen.
Reed is een kontroversiële auteur omdat zijn ontmaskerende en sarkastische manier van schrijven zowel bij een deel van de zwarte als de blanke lezers in het verkeerde keelgat schiet. Met alles wat maar even naar trendgevoeligheid en schijnverworvenheden neigt drijft Feed op metaforische, maar daarom niet minder onbarmhartige, wijze de spot. En dat kunnen evengoed zwarte godsdienstfanatici of ingepalmde politici als zogenaamde goedwillende blanken zijn.
Het werk van Reed past zeer goed in de ontwikkelingen van de Amerikaanse romankunst van na 1950, waarin de gevaren die onze samenleving bedreigen veelal beschreven worden als komplotten (Thomas Pynchon e.a.) en virussen (William S. Burroughs e.a.) Mumbo Jumbo bijvoorbeeld is het verhaal van een psychische anti-epidemie, Jes Grew genaamd, die in de jaren twintig de zwarte bevolking van Amerika treft ( ‘Hij zei dat hij zich voelde als de maag, het hart en de longen van Afrika's inwendige,’ zegt een arts over een van de eerste slachtoffers), en tegelijk het verhaal van een internationale organisatie, de Mu' tafikah, die Afrikaanse, oosterse en Indiaanse kunstschatten uit blanke musea rooft met de bedoeling die terug te geven aan de volkeren uit wier kultuur ze afkomstig zijn.
Louisiana Red is de naam voor een ziekte die het best beschreven kan worden als een kombinatie van geestelijke luiheid en kritiekloze aanvaarding en het verhaal gaat over de samenzwering tegen de ontdekker en exploitant van het geneesmiddel daartegen, Solid Gumbo geheten. In beide boeken zorgt de ‘private eye’ Papa LaBas voor een hoodoo-achtige atmosfeer. Hoewel ze zich afspelen in Berkeley, Californië, is New Orleans Reed's literaire thuisbasis. Schokkend, ontnuchterend en amusant tegelijk zijn de romans van Ishmael Reed, en ze moeten daarom maar gauw voor een Nederlands lezend publiek toegankelijk gemaakt worden.