En wanneer, na het afloopen der feesten, het uer der scheiding gekomen was, toen drukte men zich nogmaels de hand, en de wensch werd geuit, dat men by de aenstaende byeenkomst in Frankfort a.M. zich weder op eene zoo hartelyke wyze mogt begroeten.
*** Te Gent is er eene nieuwe schouwburg geopend geworden, die uitsluitelyk aen vlaemsche vertooningen zal toegewyd blyven.
*** De koninklyke maetschappy van Rhetorica de Fonteinisten te Gent, heeft besloten, ter gelegenheid van haer vierhonderdjarig bestaen, een luisterlyk feest te geven, waerop zy al de liefhebbers, die de nederduitsche tael beoefenen, uitnoodigt.
*** De maetschappy van vlaemsche letteroefening, De tael is gansch het volk, te Gent, heeft een prys uitgeloofd, voor den besten Nederlandschen zederoman uit den tegenwoordigen tyd. Het werk moet ten minste 100 bladz. in 80. bevatten. De prys is eene som van 300 fr. of een eerepenning van de zelfde waerde.
*** Het programma van den letterkundigen kampstryd, voorgesteld door de koninklyke maetschappy van schoone kunsten en letteren te Gent, geeft de volgende prysvraeg op: Eene vergelyking tusschen Rubens en Raphaël, als schilders en stichters van schilderscholen, met de waerdering der werken van hunne voornaemste leerlingen. De prys is een eerepenning ter waerde van 400 frs.
*** HET TAELVERBOND, letterkundig tydschrift, onder het bestuer van J.F.C. Verspreeuwen, 11e en 12e aflevering van het derde deel, is dezer dagen by J.E. Buschman verschenen. Het bevat: 1o Voor twee centen (eene schets uit het volksleven) door Eug. Zetternam; 2o Levenschets van Karel Lodewyk Ledeganck, door J.F.J. Heremans; 3o Voorheen en nu, door Th. Van Ryswyck; 4o Het Visschersmeisje, door Jan Van Ryswyck; 5o Kunst en letternieuws. Het bestuer van dit tydschrift gaet thans over in de handen van den heer J. Van Beers, en zal voortaen onafhankelyk zyn van alle partyschap, hetgene niet anders kan, dan de byval, dien dit verdienstig werk geniet, steeds te doen toenemen.
- De prins de Ligne heeft eenen voor de kunsten hoogst schatbaren en voor België allerbelangryksten aenkoop gedaen: het is de degen de welke door den aertshertog Albrecht in 1615 aen Rubens geschonken werd. Dit zweerd dat een meesterstuk van bearbeiding is, heeft toegehoord aen den hertog Albrecht van Saksen-Tesschen; het ging, tydens de gebeurtenissen van 1792, verloren, en het is te Parys, by een koopman in oudheden, dat de prins de Ligne het ontdekt heeft. Het bevindt zich thans in het bezit van Z.H. die aen België dit echt gedenkstuk heeft willen behouden, als een monument ter eere van den roemryksten aller vlaemsche kunstoefenaers.
De appel van dien degen is geheel in ivoir, allersierlykst gebeeldhouwd; boven op denzelven zyn er twee allegorische figuren, welker hoofden met eik en lauwer bekroond zyn. In het midden van den greep, is een ovael medaillon, bevattende het gebeeldhouwd portret van den grooten kunstenaer, rond hetwelk men de volgende woorden leest: A.P.P. RUBENS ARC, ALBERT. - BRUXELLES, 1615. - Daerboven ziet men den genius der