Wandeling naar het graf
Deze begraafplaats werd ontworpen door de bekende architect Jan David Zocher jr. (1791-1870), die bekendheid verwierf door zijn fraaie landhuizen en parken. Als landschapsarchitect van koning Willem I voltooide hij ook de aanleg van de tuin bij paleis Soestdijk, waarvoor zijn vader - J.D. Zocher sr. - het eerste ontwerp had gemaakt. In 1830 ontstond op de tekentafel van de zoon het concept van de begraafplaats Soestbergen. Het werd een uitgestrekte tuin in de Engelse landschapsstijl, met het karakteristieke patroon van slingerende paden en een rijke en gevarieerde beplanting op een licht glooiend terrein.
Een opvallend contrast binnen dit elegante, bijna speelse ontwerp vormt een strak vormgegeven ronde grafheuvel die uit twee trapsgewijs oplopende niveaus bestaat met in het midden een diepe put, een unicum in Europa! De heuvel biedt plaats aan vijf cirkels met daarin een groot aantal luxe en solide grafkelders, bedoeld voor Utrechtse notabelen. Deze wat geïsoleerde rotonde vormt het middelpunt van de begraafplaats. Zien de gecirkelde, platte grafzerken op de diverse plateaus er vrijwel allemaal hetzelfde uit, verspreid in de tuin eromheen vinden we bijna uitsluitend unieke, want zeer verschillende staande en liggende zerken en andere grafmonumenten. Oude en jonge graven, klassieke en moderne stijlen, eenvoudige ruwe of gepolijste stenen en weelderige bouwsels wisselen elkaar af. Zij illustreren onbedoeld dat daaronder eveneens heel verschillende mensen begraven liggen. Sinds 2000 is de begraafplaats een Rijksmonument.
Dr. P.A. Tiele. Foto Universiteitsbibliotheek Utrecht.
De wandeling op zoek naar Tieles graf was aangenaam. Ik leerde dat het gedenkteken op het graf van de bekende hoogleraar J.I. Doedes door ‘Zijne oud-leerlingen’ werd opgericht. Kom daar nu eens om... Op een ander graf prijkte levensecht een opengeslagen boek van steen: het graf van Tiele? Nee, het betrof Jan Boudewijn Dompeling, een scheepsarts die ooit op basis van een Franse uitgave het eerste Nederlandse handboek voor scheepsgeneeskundigen had laten verschijnen. De beplanting tussen de graven is wat verwilderd, bodembedekkers dreigen hier en daar niet alleen de tuin maar ook de gedenktekens te overwoekeren. Prachtig zijn de vele verschillende en vaak monumentale bomen.
Grafzerk van P.A. Tiele en A.C. Tiele, geb. Ter Meulen.
Aan de rand van de begraafplaats vond ik Tieles graf, gemarkeerd door een kleine, eenvoudige en rechtopstaande steen met een ronde bovenkant. De inscriptie maakt duidelijk dat ook zijn vrouw Agatha Catherina er in 1907 haar laatste rustplek heeft gevonden: ‘P.A. Tiele - A.C. Tiele geb. Ter Meulen’. Het graf lag er wat verlaten bij. Op oudere foto's zijn nog belendende graven zichtbaar, zowel voor, achter als aan weerszijden van Tieles plekje. Ook een aantal flinke beuken is verdwenen. Nieuwe bomen en boompjes zijn aangeplant.