Betwiste rechten
In 2000 stopte Tetterode met de letterproductie en distributie en deed de gehele ontwerpcollectie over aan Linotype. In 2006 werd Linotype verkocht aan Monotype en formeel is het Amerikaanse Monotype nu dus eigenaar van alle rechten van de oorspronkelijke Tetterode-letters. Tussen 2000 en 2011 zijn alle resterende relevante documenten over de lettercollectie naar de Bijzondere Collecties gegaan, waaronder de kopie-exemplaren van oude contracten.
Foto van Henri Friedlaender in Die Entstehung meiner Hadassah-Hebräisch.
Sinds kort is in het bijzonder de documentatie over de Hadassahletters van Henri Friedlaender zeer gewild bij de advocaten van o.a. Masterfonts, Monotype en Microsoft. Hannah Tal, de dochter van Friedlaender, betwist namelijk de rechtsgeldigheid van de in Nederland opgestelde en geregistreerde contracten tussen Tetterode en Friedlaender en die tussen Tetterode, Linotype en Monotype over de rechten op de Hadassah-fonts. Zij meent namelijk dat zij - volgens Israëlisch recht - eigenaar is van alle creatieve uitingen van haar vader. Bij testament zou zij ook eigenaar geworden zijn van diens letterontwerpen, op grond waarvan zij zij persoonlijk toestemming had moeten geven voor het vermenigvuldigen en verspreiden van die letters. Omdat ze dat heeft nagelaten, eist ze nu van verschillende partijen anderhalf miljoen dollar. Vooral de zaak tegen het onlangs aangeklaagde Microsoft kreeg grote aandacht in de Israëlische pers, want men vergeleek het meteen met de strijd tussen David en Goliath.
Veel documenten uit de bibliotheek in Amsterdam zijn officieel vertaald, bij een notaris geregistreerd en overhandigd aan de rechtbank in Jeruzalem. Twee ordners vol met documenten, tekeningen en vertalingen heb ik meegenomen ter ondersteuning bij mijn verhoor als getuige en getuige-deskundige in Israël. Toen de dochter van Friedlaender aanvoerde dat haar vader niet of onvoldoende betaald was voor zijn werk, kon ik gedetailleerd toelichten welke betalingen wanneer en op welke bankrekeningen overgemaakt waren. Uiteindelijk betwistte zij de rechtsgeldigheid van elk contract en beriep zich op een bijzondere nationale wet die geen enkele in het buitenland opgestelde overeenkomst zou erkennen. Vandaar dat vele juristen zich nu - naar verwachting jarenlang - zullen buigen over de botsing tussen Nederlands en Israëlisch recht. Ik had nooit kunnen vermoeden dat de informatie uit onze erfgoedbibliotheek zo'n belangrijke rol zou spelen in deze rechtszaak tegen Microsoft.